Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de eerste aflevering van de Parool-reeks 'Déjà vu' gaan we de hoogte in, en bespreken we de Amsterdamse ambitie om hoge woon- en kantoortorens te bouwen. Wat doet dit met de leefbaarheid van de stad? Aan de hand van de geschiedenis bespreken we de toekomst van hoogbouw in Amsterdam. Met: Tim Verlaan, Jaap Huisman, Gabri van Tussenbroek en Koen Kleijn (moderator).

Detail Summary
Datum 12 september 2019
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Gebouw

Eeuwenlang waren kerktorens de enige echte torens in de stad – maar dat zijn ze nu zeker niet meer. Met de A'DAM Toren en de Rembrandttoren is het aangezicht van de stad compleet veranderd en er zijn plannen voor de bouw van nog veel meer en nog veel hoger. Er gaan zelfs stemmen op om de nooit-gebouwde toren van de Nieuwe Kerk alsnog tot stand brengen. Is 'hoog' de enige optie voor een overbevolkte stad? In dit programma kijken we naar de geschiedenis van hoogbouw in Amsterdam en bespreken we de toekomst hiervan met Amsterdamse experts en journalisten.

Over de reeks Déjà vu

Met Het Parool en Ons Amsterdam onderzoekt SPUI25 vier keer per jaar de actualiteit van Amsterdam door naar het verleden te kijken.

Moderatie: Koen Kleijn, hoofdredacteur Ons Amsterdam

Over de sprekers

Tim Verlaan is universitair docent aan de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, en doet bij het ACUH onderzoek naar de sociaal-economische, politieke en culturele geschiedenis van West-Europese steden. Zijn proefschrift handelt over de discussies die bestuurders, burgers en projectontwikkelaars in de jaren zestig en zeventig voerden over de toekomst van Nederlandse binnensteden, en verscheen als De ruimtemakers bij Vantilt. Hij is medeoprichter van Failed Architecture en redacteur van Urban History.

Jaap Huisman is schrijver en freelance journalist, onder andere voor Het Parool, de Groene Amsterdammer, arch lokaal, cultuur + ondernemen en is werkzaam als bestuurslid van de Amsterdamse Kunstraad.

Gabri van Tussenbroek is hoogleraar Stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Van Tussenbroek houdt zich bezig met de vraag wat we van de historische stad zouden moeten behouden en transformeren, om zo bij te kunnen dragen aan een evenwichtige groei van de stad, aantrekkelijk voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam