Cavalleria rusticana en Pagliacci. Sombere mannentrots, passie en geweld op het Italiaanse platteland

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen en Nationale Opera & Ballet

23sep2019 20.00 - 21.30

Evenement

'Cavalleria rusticana' en 'Pagliacci' (1890/1892) zijn voorbeelden van de laat-negentiende-eeuwse naturalistische opera. De setting is niet langer die van de aristocratie of het feodale verleden, maar die van de minder gegoeden in de hedendaagse samenleving: Siciliaanse boeren en rondtrekkende komieken. Met: Diederik Burgersdijk en Joep Leerssen.

Let op, locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Waarom die verschuiving van historische adel naar hedendaagse armoedzaaiers? En waarom blijven de verhaallijnen niettemin om "eer" en eerwraak draaien? Cultuurhistoricus Joep Leerssen laat zijn licht schijnen over wat er speelde in de Europese post-romantische verbeelding van de late negentiende eeuw. Wat bleef conventioneel? Wat veranderde er innovatief, en wat was er creatief en ongewoon in deze ‘veristische’ opera’s, met hun moordlustige mannen, hun getroubleerde vrouwen, hun valse glimlach en hun overdonderend sentiment? En waarom doen ze ons nu aan The Godfather en Batman’s Joker denken? Dit en meer komt aan bod in de lezing van Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Over de reeks

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Nationale Opera & Ballet organiseert SPUI25 een reeks prikkelende programma’s. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context én verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Diederik Burgersdijk verzorgt de moderatie. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten.

Tickets

Tickets bestellen via Nationale Opera & Ballet. Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst.

Gepubliceerd door  Spui25