Mama's laatste lach. Over emoties bij dieren

SPUI25-reeks Dier en Mens #3

24jun2019 17.00 - 18.30

Evenement

Primatoloog Frans de Waal opent zijn nieuwe boek ‘Mama’s laatste omhelzing’ met het dramatische afscheid tussen Mama, een 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, bioloog en al veertig jaar in contact met Mama. Hun laatste omhelzing werd gefilmd en miljoenen keren bekeken. Jan van Hooff spreekt over hun vriendschap en emoties bij dieren.

Jan van Hooff, leermeester van Frans de Waal, groeide op in Burgers' Zoo, waar zijn familie het bestuur beheerde. Hier legde hij contact met chimpansee Mama waar hij, op haar sterfbed, afscheid van nam. Het feit dat deze video als opmerkelijk werd gezien, lijkt aan te geven dat de emotionele capaciteiten van andere dieren nog steeds niet algemeen geaccepteerd zijn. Maar bestaan er wel emoties die slechts aan mensen toegeschreven kunnen worden? Wat delen wij met andere soorten? En wat betekenen deze gelijkenissen voor onze omgang met andere dieren? 

Over de sprekers

Jan van Hooff is emeritus-hoogleraar in de evolutie- en gedragsbiologie. Hij doceerde o.a. aan de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Zurich en de prestigieuze École Normale Supérieure van Parijs. Hij is honorair professor van de Universitas Nasional in Jakarta. Van Hooff studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen.

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, waar hij college geeft over Animal Studies. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25