'Benedenwereld'. Over de werelden onder onze voeten

In samenwerking met Uitgeverij Athenaeum

14mei2019 20.00 - 21.30

Evenement

'Kijk op een heldere nacht omhoog en je ziet het licht van sterren meer dan duizenden triljoenen kilometers van ons vandaan. Kijk naar beneden en je blik stuit op topgrond, tegel of teen…’. Deze avond presenteert Robert Macfarlane zijn nieuwe boek Underland, vertaald als 'Benedenwereld', en kijken we verder dan het oog reikt naar de werelden onder onze voeten.

Let op! Voertaal: Engels

Benedenwereld is een epische verkenning van onderaardse ruimten in de mythologie, de literatuur, het geheugen en het fysieke landschap. In zijn langverwachte nieuwe boek duikt Robert Macfarlane diep onder het aardoppervlak en onderzoekt hij de verstandhouding van de mens tot het donker, leven en dood onder de grond, en alles wat zich daar nog meer afspeelt. Aanvankelijk blijft hij dicht bij huis. Macfarlane neemt de lezer mee van begraafplaatsen uit de bronstijd en ondergrondse schimmelnetwerken waarlangs bomen onderling communiceren naar het catacombenlabyrint onder Parijs. Maar dan voert zijn reis in de ‘diepe tijd’ – de duizelingwekkend uitgestrekte geologische tijd – hem van prehistorische Noorse zeegrotten naar een ondergrondse ‘verstopplaats’ waar de komende honderdduizend jaar kernafval opgeslagen zal liggen, en van het ontstaan van het heelal naar de toekomst van het Antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens domineert. Met veel aandacht voor actuele, wereldomspannende problemen en in zijn beeldende, lyrische stijl schetst Robert Macfarlane in Benedenwereld de ingewikkelde relatie van de mens tot de wereld onder zijn voeten. Daarmee voegt hij een belangrijk hoofdstuk toe aan het onderzoek dat hij vanaf zijn debuut heeft gedaan naar de interactie tussen ‘het landschap en de menselijke emotie’.

Tijdens dit programma presenteert Macfarlane zijn nieuwe boek, waarna hij door Hans Maarten van den Brink wordt geïnterviewd.

Over de sprekers

Robert Macfarlane is schrijver van boeken over natuur en landschap, en boegbeeld van de Britse nature writing. Hij oogstte veel succes met De oude wegen en De laatste wildernis. In het najaar van 2019 verschijnt bij uitgeverij Querido zijn kinderboek Verloren woorden. 

Hans Maarten van den Brink werkte als journalist voor onder meer NRC Handelsblad en de VPRO. Hij publiceerde zowel fictie als non-fictie in boekvorm. De romans Over het Water en Dijk werden veelvuldig vertaald, vorig jaar verscheen de verhalenbundel Het Ontbijtbuffet.

Gepubliceerd door  Spui25