'Benedenwereld'. Wat doen wij met de aarde, wat doet de aarde met ons?

In samenwerking met Uitgeverij Athenaeum

14mei2019 20.00 - 21.30

Evenement

‘We weten zo weinig van de werelden onder onze voeten. Kijk op een heldere nacht omhoog en je ziet het licht van sterren meer dan duizenden triljoenen kilometers van ons vandaan. Kijk naar beneden en je blik stuit op topgrond, tegel of teen…’. Tijdens deze avond presenteert Robert Macfarlane zijn nieuwe boek 'Underland', vertaald als 'Benedenwereld'.

Let op! Voertaal: Engels

Benedenwereld is een reis naar de materiële, mythologische en herinnerde wereld onder onze voeten. Centraal staat de vraag of we goede erflaters zijn. Zorgen we goed genoeg voor de aarde? Wat halen we uit haar, wat leren we van haar, welke fossiele resten laten we achter? Macfarlane neemt ons mee naar de ijsblauwe diepten van de gletsjers van IJsland, naar de ondergrondse netwerken via welke bomen met elkaar communiceren, naar grafmonumenten uit de bronstijd, naar rotsschilderingen in verre arctische grotten. Benedenwereld is een reis naar de diepe tijd van het verleden en naar de toekomst van onze planeet. Het bestrijkt de hele wereld en toont de onontkoombare gevolgen van ons handelen. In een onderzoekslaboratorium op anderhalve kilometer diepte betrappen we de oorsprong van het universum en we gaan naar een ruimte waar ons kernafval de komende vijfhonderdduizend jaar zal zijn opgeslagen. Wat doen wij met de aarde, wat doet de aarde met ons? In dit programma vervolgt Macfarlane zijn lange zoektocht naar de relatie tussen het landschap en het menselijk hart.

Over de spreker

Robert Macfarlane (1976) is schrijver van boeken over natuur en landschap, en boegbeeld van de Britse nature writing. Hij oogstte veel succes met De oude wegen en De laatste wildernis. In het najaar van 2019 verschijnt bij uitgeverij Querido zijn kinderboek Verloren woorden. 

Gepubliceerd door  Spui25