Tannhäuser. Zelfportret van een getroebleerd kunstenaar?

SPUI25 op locatie reeks ‘De angst voor het onbekende’ i.s.m. de Faculteit der Geesteswetenschappen en Nationale Opera & Ballet

15apr2019 20.00 - 21.30

Evenement

De uitvoering van Richard Wagners opera 'Tannhäuser' in Parijs ontketende een van de grootste schandalen uit de muziekgeschiedenis, een schandaal dat juist beslissend was voor Wagners succesvolle carrière.

Let op, locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Wagner schreef zijn opera Tannhäuser als dertiger, maar bleef er gedurende zijn hele leven aan sleutelen. Vlak voor zijn dood schreef hij zelfs ‘dat hij de wereld nog een Tannhäuser schuldig was’ — het onderstreept het buitengewone belang dat hij aan deze opera hechtte. Veel sleutelideeën van Wagners mens- en wereldbeeld worden in Tannhäuser uitgewerkt: de spanning tussen lichaam en geest, tussen individu en maatschappij en tussen man en vrouw. De impulsieve, gespleten titelfiguur heeft bovendien veel gemeen met Richard Wagner zelf. In dit programma bespreekt muziekdramaturg, Wagnerkenner en schrijver van het boek "Was deutsch und echt..." Richard Wagner and the Articulation of a German Opera, 1798-1876 Kasper van Kooten de thematiek en bijzondere vorm van deze opera en gaat hij in op de intrigerende geschiedenis die het werk heeft doorgemaakt, vanaf de roerige première tot de huidige productie van De Nationale Opera.

Moderatie: Diederik Burgersdijk

Over de reeks ‘Identiteit en confrontatie: de angst voor het onbekende’

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Nationale Opera & Ballet organiseert SPUI25 een reeks prikkelende programma’s. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context én verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Diederik Burgersdijk verzorgt de moderatie. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten. Het overkoepelende thema van de reeks valt samen met het seizoensthema van De Nationale Opera: Identiteit en confrontatie: de angst voor het onbekende.

Tickets

Ticketverkoop gaat via Nationale Opera & Ballet. Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. 

Gepubliceerd door  Spui25