20190416_Scharrelaar
Het eerste vogeltijdschrift voor lezers

De scharrelaar

Wat doen vogelaars als ze niet buiten zijn? Lezen natuurlijk! Speciaal voor hen is er vanaf dit voorjaar De scharrelaar – een vogeltijdschrift voor lezers, geschreven door vogelaars met liefde voor schrijven en door schrijvers met liefde voor vogels. Met: Jean-Pierre Geelen, Saskia van Loenen, Caspar Dullaart en Emile Brugman. Met schrijfster Marja Vuijsje, reis- en natuurschrijver Alexander Reeuwijk en stadsbioloog Remco Daalder.

Deze middag vieren wij de lancering van het vogeltijdschrift De scharrelaar. In dit gevarieerd programma spreken we over de wereld van vogels en vogelaars met onder meer de redactie van De scharrelaar. Het tijdschrift zal twee keer per jaar verschijnen, in de lente en in de herfst.

In het lentenummer, dat op de dag van dit programma verschijnt, vinden we onder meer een college natuurschrijven door Koos van Zomeren, Marja Vuijsje over vogels in de Perzische literatuur, André De Baerdemaeker over de spinnende moordenaar, de huiskat, Jean-Pierre Geelen over de doorgeschoten gekte van het vogelringen en Stefan Brijs over de weergaloze roodkopklauwieren in zijn Spaanse achtertuin.

Caspar Dullaart: ‘De tijd is rijp voor een literair vogeltijdschrift; een Hard Gras voor twitchers, vogelaars en vogelliefhebbers. Niet eerder verschenen er in Nederland zoveel goede vogel- en natuurboeken als nu, niet eerder werden er massaal zoveel vogelboeken gekocht als nu.’

Over de sprekers

Jean-Pierre Geelen is redacteur en ombudsman bij de Volkskrant en al heel lang vogelaar. In 2010 schreef hij Blinde vink. Hoe ik leerde vogels kijken. Met Saskia van Loenen, eindredacteur bij nrc Handelsblad, schreef hij Spotvogels. Een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars. Ze hebben samen ook een populaire column in het tijdschrift Vogels.

Emile Brugman is oprichter van uitgeverij Atlas. Tegenwoordig is hij als publisher at large verbonden aan uitgeverij Atlas Contact. Hij weet meer van vogelboeken dan van vogels en is de drijvende kracht achter de succesvolle Vogelserie van Atlas Contact.

Marja Vuijsje is schrijver van een bejubeld oeuvre. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de Biografieprijs. Haar boek Ons kamp stond op de longlist Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil.

Remco Daalder is stadsbioloog. Hij schreef voor de Vogelserie van Atlas contact de monografieen De meerkoet en De gierzwaluw (Jan Wolkersprijs 2014).

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25