Marathon men? De tandarts, Hollywood en de reputatie van zorgverleners

In samenwerking met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

23apr2019 20.00 - 21.30

Evenement

Al ruim een eeuw figureren tandartsen in speelfilms. Klopt het beeld dat een filmtandarts altijd een incompetente man in een witte jas is die zijn patiënten pijn doet? Een avond over vooroordelen, horror in de stoel, en wat de reputatie van de neptandarts kan betekenen voor de echte – en voor de mondzorg in Nederland.

Van de softe rijkeluiszoon in Simon tot de voormalige oorlogscrimineel in het notoire Marathon Man: velen van ons hebben waarschijnlijk evenveel ervaring met fictieve tandartsen op het filmscherm, als met de persoon die we daadwerkelijk ontmoeten voor onze mondzorg. Hoe wordt ons beeld en ons bezoek aan de echte tandarts beïnvloed door al die, soms bizarre, tegenhangers in de bioscoopzaal?

Tandheelkundestudent Paul Voorbraak en docent Henk Brand van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) hebben systematisch honderden films met tandartsen geanalyseerd om dit te onderzoeken. Aan de hand van vele filmfragmenten zullen zij hun bevindingen aan u voorleggen, waarna Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen, mogelijke gevolgen voor zorgverlening door tandartsen bespreekt.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25