20190316_devaderdeman
Schrijfsters over hun vader

De vader de man

In de Boekenweek brengt een groot aantal vrouwelijke auteurs een ode aan ‘de vader de man’, met columns, voordrachten en poëzie. Als bescheiden protest bij het boekenweekthema van 2019, ‘De moeder de vrouw’, spreken Nederlandse schrijfsters in dit programma over hun vader.

Er was veel ophef omdat twee mannelijke auteurs zijn gevraagd het boekenweekgeschenk en boekenweekessay te schrijven over ‘de moeder de vrouw’. Daarom biedt dit programma het podium aan vrouwelijke auteurs om zich uit te spreken over ‘de vader de man.’ Luister naar talrijke en uiteenlopende bijdragen van schrijfsters over hun vader. Wie was hun vader? Hoe beïnvloedde hun vader hun levens? En op welke manieren is hun werk geïnspireerd of gemotiveerd door hun vader? SPUI25 nodigt jonge vrouwelijke auteurs uit om het podium te betreden en gezamenlijk een literaire ode te brengen aan ‘de vader de man.’

Met o.a.: Franca Treur, Maite Karssenberg, Mirthe van Doornik, Alma Mathijssen, Mira Feticu, Yaël van der Wouden, Jente Posthuma, Rolinde Hoorntje en Iduna Paalman. Moderatie: Marij de Wit

Gerelateerde programma’s
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Helaas is in de opname van het programma het geluid bij de lezing van Diederik Burgersdijk verloren gegaan. Gelukkig is de strekking van deze lezing nu terug te lezen in dit artikel op de website van de Groene Amsterdammer.

Het boek Een opera voor Suriname. Over Het Pand der Goden van J.N. Helstone, geschreven door Diederik Burgersdijk en Astrid Helstone, is het unieke relaas over een muziekdramatisch werk uit Suriname, dat in Paramaribo in 1906 is opgevoerd en daarna in vergetelheid is geraakt. Tijdens deze boekpresentatie onderzoeken we wat deze opera kenmerkt, hoe de recente ontdekking van de opera in zijn werk is gegaan, en wat het stuk zo de moeite waard maakt.

Datum
Donderdag 1 feb 2024 20:00 uur
Locatie
Aula