20190318_de-boekhandel-van-de-wereld

De boekhandel van de wereld

In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. In dit programma spreken auteurs Pettegree en Der Weduwen over het succes van het Nederlandse boekenbedrijf in de Gouden Eeuw.

De zeventiende eeuw was de glorietijd van de VoC, van Rembrandt en Vermeer. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners van de Nederlanden meer boeken dan in enig ander deel van Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd. Terwijl uitgevers elders in Europa failliet gingen, vernieuwden de Nederlandse uitgevers hun industrie: ze organiseerden boekveilingen en deden veel aan wat wij nu marketing en publiciteit noemen. De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las. In dit programma ontsluiten we het verhaal van de opkomst en het grote succes van dit boekenbedrijf.

Gerelateerde programma’s
15 03 21
Dit hebben wij in huis! #9
Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Datum
Maandag 15 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online