20190327_alumnitalks
Alumni Talks

Waarom slagen wetenschappelijke disciplines (niet)?

In de interdisciplinaire AUV-serie Alumni Talks staat dit keer de vraag waarom wetenschappelijke disciplines al dan niet slagen centraal. De organisatie van deze editie is in handen van de alumnikringen Andragologie en Sociologie. Naar aanleiding van de recente promotie van Maaike de Boois ‘Discipline zonder discipline. De opkomst en ondergang van de andragologie 1950-1983’ organiseren de alumnikringen Andragologie en Sociologie gezamenlijk deze bijeenkomst over het (niet) slagen van disciplines.

In de negentiende en twintigste eeuw is het systeem van moderne wetenschappelijke disciplines gevormd. Sommige disciplines zijn van meet af aan succesvol geweest (denk aan geologie, biologie, linguïstiek, sociologie, psychologie), andere echter zijn niet goed van de grond gekomen (parapsychologie, orgonomie, culturele entomologie, symmetrologie) of hebben slechts kort bestaan (andragologie, polemologie, frenologie). Waarom slaagt de ene discipline wel en de andere niet? Wetenschapshistorici begrijpen disciplinevorming allang niet meer als een rechtlijnig specialisatieproces. Ook is het ontoereikend gebleken om te stellen dat disciplines het niet redden omdat ze niet goed op de werkelijkheid zijn afgestemd. Om succes of falen van een discipline te verklaren moet per geval een complex van factoren worden ontrafeld. Tijdens deze Alumni Talks bekijken wij wat die bepalende factoren kunnen zijn. Door middel van twee case studies gaan we vervolgens na hoe ze met elkaar samenhangen.

Over de sprekers

Bart Karstens is als postdoc verbonden aan de Vrije Universiteit en het Vossius Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam). Hij doet onderzoek naar disciplinevorming (moderne tijd) en de interactie tussen wetenschappelijke disciplines. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de linguïstiek.

Maaike de Boois is werkzaam als regiosecretaris bij Reclassering Nederland in de regio NoordWest. Daarvoor was zij werkzaam als senior adviseur kwaliteitszorg en als onderzoeker in het lectoraat Werken in een justitieel kader bij de Hogeschool Utrecht.

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 12 23
The Western Liberal Order from Foundation to Fracture
Geopolitics and Democracy

With the launch of the book Geopolitics and Democracy we explore the fortunes and fragility of the international liberal order, where nation-states invest in international openness and multilateralism on the one hand and in military preparedness on the other. The book provides a novel argument and historical evidence explaining why the Western liberal international order emerged and why it is under threat from anti-globalist forces today.

Datum
Vrijdag 8 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 11 23
Over de beleving van verlies en het verstrijken van de tijd
De getijden van rouw

Rouw loopt uit de pas met de tijd. Hoewel de klok doortikt, kan het passeren van een maand, jaar of decennium gevoelens van rouw juist weer laten opflakkeren. Hoe draag je verdriet met je mee? En hoe verandert dit met de tijd?

Datum
Donderdag 30 nov 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25