20190327_alumnitalks
Alumni Talks

Waarom slagen wetenschappelijke disciplines (niet)?

In de interdisciplinaire AUV-serie Alumni Talks staat dit keer de vraag waarom wetenschappelijke disciplines al dan niet slagen centraal. De organisatie van deze editie is in handen van de alumnikringen Andragologie en Sociologie. Naar aanleiding van de recente promotie van Maaike de Boois ‘Discipline zonder discipline. De opkomst en ondergang van de andragologie 1950-1983’ organiseren de alumnikringen Andragologie en Sociologie gezamenlijk deze bijeenkomst over het (niet) slagen van disciplines.

In de negentiende en twintigste eeuw is het systeem van moderne wetenschappelijke disciplines gevormd. Sommige disciplines zijn van meet af aan succesvol geweest (denk aan geologie, biologie, linguïstiek, sociologie, psychologie), andere echter zijn niet goed van de grond gekomen (parapsychologie, orgonomie, culturele entomologie, symmetrologie) of hebben slechts kort bestaan (andragologie, polemologie, frenologie). Waarom slaagt de ene discipline wel en de andere niet? Wetenschapshistorici begrijpen disciplinevorming allang niet meer als een rechtlijnig specialisatieproces. Ook is het ontoereikend gebleken om te stellen dat disciplines het niet redden omdat ze niet goed op de werkelijkheid zijn afgestemd. Om succes of falen van een discipline te verklaren moet per geval een complex van factoren worden ontrafeld. Tijdens deze Alumni Talks bekijken wij wat die bepalende factoren kunnen zijn. Door middel van twee case studies gaan we vervolgens na hoe ze met elkaar samenhangen.

Over de sprekers

Bart Karstens is als postdoc verbonden aan de Vrije Universiteit en het Vossius Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam). Hij doet onderzoek naar disciplinevorming (moderne tijd) en de interactie tussen wetenschappelijke disciplines. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de linguïstiek.

Maaike de Boois is werkzaam als regiosecretaris bij Reclassering Nederland in de regio NoordWest. Daarvoor was zij werkzaam als senior adviseur kwaliteitszorg en als onderzoeker in het lectoraat Werken in een justitieel kader bij de Hogeschool Utrecht.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25