Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de digitale wereld lijkt privacy achterhaald. Overheid en bedrijven weten meer over ons dan onze intiemste vrienden. Moeten we daar iets aan doen? En kúnnen we wel iets doen?

Detail Summary
Datum 28 januari 2019
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Privacy

Vergeet Google en Facebook: Journalisten van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onderzochten wat Nederland zelf doet aan privacybescherming. Mediabedrijf Talpa van John de Mol beschikt over de persoonsdata van 7,5 miljoen Nederlanders. Die hebben ze zelf aan John de Mol verstrekt. Werknemers van Unilever en Delta Lloyd stonden massaal DNA-profiel af aan hun baas: vrijwillig. Nederlandse fintech-bedrijven krijgen zonder jouw toestemming toegang tot jouw bankgegevens dankzij de nieuwe betaalwet PSD2. Heb je Facebookvrienden die hun leningen netjes terugbetalen? Dan scoor jij pluspunten voor je eigen kans op een lening: dat mag volgens de wet.
Zijn we ons er wel genoeg van bewust hoeveel van onze persoonsgegevens bij derden belanden? Hoe moeten we omgaan met onze privacy in de zichzelf razendsnel ontwikkelende digitale wereld? En is er eigenlijk nog wel echt iets aan te doen op dit moment? Hierover spreken we met experts van verschillende achtergronden.

Over de sprekers

Jeroen Trommelen (moderator) is hoofdredacteur van Investico. Hij is onderzoeksjournalist, auteur van journalistieke boeken en voormalig bestuurder en voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek VVOJ. Tot augustus 2016 werkte hij als onderzoeksverslaggever bij de Volkskrant. Hij ontving diverse journalistieke prijzen waaronder de Daniel Pearl Award van het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en De Tegel; de jaarprijs voor de Nederlandse journalistiek.

Belia Heilbron studeerde journalistiek in Utrecht en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor Investico schreef ze onder meer over energie en klimaat en grote ICT-projecten bij de overheid.

Karlijn Kuijpers studeerde milieuwetenschappen en criminologie en deed voor SOMO onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en landconflicten in Colombia en Brazilie. Voor Investico schrijft ze over economische en financiële onderwerpen zoals belastingen en schulden. Ze was een van de journalisten die onderzoek deden naar de Panama Papers.

Jef Ausloos is een postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (IViR), Universiteit van Amsterdam, waar hij deel uitmaakt van het ‘personalised communications project’ team. In zijn onderzoek richt Jef zich op concepten als transparantie, zelfbeschikking en autonomie in een digitale omgeving. Hij behaalde zijn proefschrift in 2018 aan de KU Leuven, met als titel: Het recht op gegevenswissing: Waarborg voor informationele zelfbeschikking in de digitale samenleving? (The right to erasure: safeguard for informational self-determination if a digital society?). (Bio / Twitter: @Jausl00s)

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam