Rome en Fascisme. Toen en nu

In samenwerking met de kringen Antieke Cultuur, Italiaans en Europese studies

07dec2018 17.30 - 21.00

Evenement

Het Romeinse Rijk is de Gouden Eeuw van Italië. Vooral fascistische bewegingen waren - en zijn - gefascineerd door dit roemrijke Italiaanse verleden, en interpreteren dit op een zeer eigen en specifieke manier.

In dit symposium verdiepen we ons met drie sprekers in Rome en het fascisme, zowel in het verleden als in het heden. We gaan in op de weerslag die deze belangstelling voor het oude en fascistische Rome heeft op de Italiaanse architectuur, literatuur en identiteitspolitiek, van Mussolini tot op de dag van vandaag, Lucinda Dirven spreekt over Mussolini, Hitler en de mythe van Romanità, Ronald de Rooij spreekt over Rome en het eeuwige fascisme in de hedendaagse Italiaanse literatuur en promovenda Milou van Hout houdt een korte lezing over CasaPound en de oorverdovende stilte van het verleden.

Over de sprekers
Lucinda Dirven is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in Leiden op het proefschrift 'The Palmyrenes of Dura-Europos. A Study of Religious Interaction in Roman Syria.' Haar onderzoek concentreert zich op godsdienstgeschiedenis in de late Republiek en keizertijd, met in het bijzonder Syrië en Irak.

Ronald de Rooij is universitair hoofddocent Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich o.m. bezig met de contemporaine receptie van literatuur, films en tv-series die gebeurtenissen uit Italië’s recente geschiedenis verwerken.

Milou van Hout is promovenda bij Europese studies De focus van haar onderzoek ligt op de formatie van nationale identiteiten, vooral in hedendaagse steden en Europese grensgebieden

Moderatie: Laurien de Gelder

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25