Meervoudig religieus: Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders

In samenwerking met de Vrije Universiteit en Amsterdam University Press

05dec2018 20.00 - 21.30

Evenement

Veel Nederlanders laten zich tegenwoordig inspireren door meer dan één geloofsovertuiging. Zo’n kwart van de bevolking mixt en matcht elementen uit verschillende religies. De redenen hiervoor variëren: contact met andersgelovigen, spirituele nieuwsgierigheid of interesse in zingevingsvragen. Soms ook omdat ze iets missen in de religie waarmee ze zijn opgevoed, zich storen aan de daar heersende regels en dogma’s, of zich belemmerd voelen in hun ontplooiing.

In het boek Meervoudig religieus van Joantine Berghuijs komen zulke religieuze ontdekkingsreizigers aan het woord. Ze willen hun spirituele leven verdiepen, verruimen of transformeren. Joantine Berghuijs deed onderzoek naar dit fenomeen. Op deze avond proberen zij en andere sprekers vragen te beantwoorden als: welke paden bewandelen deze flexibele gelovigen? Waar brengt hun ontdekkingsreis ze? Zijn ze individueel op pad of betrokken bij een bepaalde gemeenschap? Is meervoudige religiositeit de toekomst van religie? En wat betekent een toename van meervoudige religiositeit voor de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld voor religieonderwijs, geestelijke verzorging en kerken?

Over de sprekers

Joantine Berghuijs is onderzoeker op het gebied van hedendaagse religie en nieuwe vormen van spiritualiteit aan de Vrije Universiteit. In 2016 schreef zij samen met Ton Bernts het vijfde deel van God in Nederland.

Joep de Hart is als senior onderzoeker verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau en sinds 2011 daarnaast bijzonder hoogleraar aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij publiceerde, alleen of met anderen, boeken over jeugdsubculturen, tijdsbesteding, religieuze ontwikkelingen, volkscultuur, opvattingen over de moraal en veranderingen in het maatschappelijk middenveld.

André van der Braak (moderator) is hoogleraar Boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Daarnaast is hij sinds 2013 geautoriseerd zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie van Ton Lathouwers. Hij is als zenleraar actief bij Zen in Baarn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

-

Gepubliceerd door  Spui25