Proost op de wetenschap: Op reis naar 195 Caribische musea

02nov2018 17.00 - 18.00

Evenement

Musea in de Cariben, wat voor beeld past daarbij? Rum distillerijen, voormalige plantages en historische villa’s, koloniale collecties? Ja, maar ook archeologische vondsten, verrassende musea over muziek en science fiction, en zelfs tentoonstellingen onderwater. Csilla Ariese-Vandemeulebroucke deelt haar veldwerkervaringen in Proost op de Wetenschap.

Vanwege de geschiedenis van de Cariben, met name als gevolg van kolonialisme, is de bevolking van de regio heel diverse. Deze diversiteit vindt ook haar uiting in musea, en met name in de zogenaamde grassroots musea die overal te vinden zijn. Deze musea zijn opgezet door individuen of organisaties en hebben vaak een missie die duidelijk verschilt van de nationale musea. Daarnaast richten zij zich vaak op onderwerpen die elders niet besproken worden, bijvoorbeeld culturele aspecten zoals dans, muziek, en film, of lastige politieke en religieuze thema’s. Grassroots musea zijn ook interessant als voorbeelden van musea die misschien kortstondig bestaan en geen permanente instituten zijn. Deze 'ephemeral' musea hebben desondanks een belangrijke rol te spelen in het heden. Door musea in de Cariben te bezoeken kunnen we onze opvatting van ’het museum’ oprekken en aanpassen. Ook kunnen we veel leren van hun voorbeelden met name als het gaat om publieksparticipatie en het samenwerken met verschillende gemeenschappen.

-

Csilla Ariese-Vandemeulebroucke

Over de spreker

Csilla Ariese-Vandemeulebroucke promoveerde aan de Universiteit Leiden binnen de Faculteit der Archeologie als deel van het NEXUS1492 project. Haar onderzoek richtte zich op publieksparticipatie bij musea in de Cariben en omvatte 195 musea en twee diepgaande case studies. Zij was daarna werkzaam als postdoc binnen hetzelfde project. In oktober 2018 begint ze een postdoc aan de Universiteit van Amsterdam binnen het ECHOES project en onderzoekt ze het Amsterdam Museum en hoe het museum omgaat met de koloniale geschiedenis van haar collecties en de stad.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Jonge wetenschappers vertellen bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25