Hemelse Mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek

In samenwerking met Uitgeverij de Bezige Bij

05nov2018 20.00 - 21.30

Evenement

F. Harmsen van Beek (1927-2009) was schrijver, dichter en tekenaar. Ze was het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust, de legendarische verzamelplaats voor grensverleggende schrijvers in de jaren vijftig. In dit programma vieren we de presentatie van Maaike Meijers biografie ‘Hemelse mevrouw Frederike.’

Let op! Het programma vindt plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. De kunstenaarsbiografie van Maaike Meijer vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.In dit programma brengen we een ode aan het leven en werk van F. Harmsen van Beek, met haar vrienden, collega-schrijvers, familie en auteur Maaike Meijer.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie: Aula

Gepubliceerd door  Spui25