Revolutiejaar 68: Latijns-Amerika en linkse solidariteit

In samenwerking met De Groene Amsterdammer

02okt2018 20.00 - 21.30

Evenement

Op 2 oktober 1968 vond in Mexico-Stad een bloedbad plaats, een gebeurtenis die symbool staat voor een politiek turbulente periode in Latijns-Amerika. Opstanden tegen de zittende macht werden hardhandig neergeslagen, maar zij waren ook succesvol.

Met de marxistische strijd tegen de junta's voelden linkse intellectuelen in de westerse wereld zich sterk verbonden.  Maar zagen zij het wel goed? Is de arme massa er vijftig jaar later beter op geworden? Een gesprek onder leiding van Groene-redacteur Rutger van der Hoeven, met Roel Janssen, auteur van 1968 You say you want a revolution, en oud Latijns-Amerika- correspondenten.

Over de sprekers

Roel Janssen werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, als financieel-economisch redacteur, commentator en als redacteur op de parlementaire redactie. Van 1978 tot 1983 was hij voor die krant en de NOS correspondent in Rio de Janeiro. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het schrijven van fictie en non-fictie boeken.

Jan van der Putten is journalist en publicist, groot kenner van China en Latijns-Amerika en werkte tussen 1971 en 1987 als correspondent  in Latijns-Amerika met verschillende standplaatsen (Santiago de Chile, Buenos Aires, Caracas, Mexico-stad) en voor diverse media (o.a. NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant).

Floor Boon is redacteur politieke redactie NRC Handelsblad.

Ineke Holtwijk is journalist en publicist en was van 1989 tot 2004 correspondent in Latijns-Amerika (standplaats Rio de Janeiro) voor de NOS, de Volkskrant, Elsevier en regionale kranten. Ze scheef zes boeken die over Latijns-Amerika gaan, waaronder Kannibalen in Rio. 

Rutger van der Hoeven (moderator) is buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft over grote internationale kwesties, rampen en oorlogen, en wisselt dat af met columns, interviews en recensies. Daarnaast is hij docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25