Plussen en minnen: de filosofie en relevantie van wiskunde

In samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij

17okt2018 17.00 - 18.30

Evenement

Duizenden jaren geleden gebruikten de inwoners van Mesopotamië voor het eerst getallen. Sindsdien is de wiskunde niet te stoppen. Wiskunde zit achter vrijwel alles verscholen: van zoekmachine tot cruisecontrol, van koffiezetapparaat tot dienstregeling. Maar als je bijna nooit zelf iets hoeft uit te rekenen, hoe relevant is het dan om die wiskunde te begrijpen?

In zijn boek Plussen en minnen verbindt Stefan Buijsman filosofie, psychologie en geschiedenis en laat hij zien welke rol de wiskunde speelt in een mensenleven. Dat begint al bij de wiskundige vaardigheden die iedereen vanaf zijn geboorte bezit, om via wiskundeonderwijs en belastingaangifte uit te komen op de vele toepassingen van vandaag de dag. Zonder kennis van de ideeën achter wiskundige berekeningen sta je al snel buitenspel als het gaat om peilingen, statistieken of het filteren van nepnieuws. In dit programma vieren we de presentatie van zijn boek en gaat Stefan Buijsman op de schoonheid van deze vaak gevreesde doch uiterst belangrijke wetenschap.

Over de spreker

Stefan Buijsman (1995) studeerde op zijn achttiende af in Leiden als filosoof, waarna hij naar Zweden vertrok om te promoveren. Buijsman voltooide binnen anderhalf jaar het vierjarig promotietraject, wat hem de jongste doctor ooit maakt in Zweden. Momenteel bestudeert hij als postdoctoraal onderzoeker de filosofie van de wiskunde. Samen met Govrien Oldenburger schreef hij het kinderboek Het Rekenrijk (2018).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25