Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Insecten zijn overal. Ze leven op twee kilometer hoogte, in diepe grotten, in je computer en in de neusgaten van een walrus. Voor ieder mens op aarde bestaan er tweehonderd miljoen insecten. Maar terwijl het aantal mensen de afgelopen veertig jaar is verdubbeld, is de hoeveelheid insecten gehalveerd. Voertaal: Engels.

Detail Summary
Datum 22 oktober 2018
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
-
Terra Insecta

In deze eerste aflevering van de SPUI25-reeks Dier en Mens kijken we samen met de Noorse entomoloog en schrijfster Anne Sverdrup-Thygeson naar de allerkleinste dieren: insecten. Zij schrijft in haar boek Terra Insecta over de veelal onzichtbare wereld van deze beestjes.  Sinds enige tijd is er in de media steeds meer verontrustend nieuws over de insecten: ze sterven in rap tempo uit. Wat moeten we in een wereld zonder het insect? En waarom sterven zij zo snel uit? Zijn ze nog te redden? Ook reflecteren we op de vaak moeizame verhouding tussen de mens en insecten. Hoewel het steeds gangbaarder wordt om vegetarisch te eten om zo dierenleed te verminderen, heeft bijna niemand er een probleem mee om muggen of wespen dood te slaan. Hoe komt het dat wij voor insecten maar moeilijk empathie op kunnen brengen? Zijn insecten nou echt zo ongrijpbaar en anders dan de mens?

Over de sprekers

Anne Sverdrup-Thygeson is hoogleraar biologie aan de Noorse Universiteit van Natuurwetenschappen en adviseur van het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek. Ze is gespecialiseerd in natuurbeheer, biodiversiteit en insectenecologie.

Astrid Groot is evolutionair bioloog en getraind in de chemische ecologie van insecten. Haar onderzoek, voornamelijk met nachtvlinders, richt zich op de centrale vraag hoe geuren een rol spelen bij het vinden van potentiele partners om mee te paren en hoe seksuele selectie bijdraagt in het ontstaan van nieuwe soorten. Ze is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en groepsleider op het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie in Jena, Duitsland, Zie ook: http://www.uva.nl/profiel/g/r/a.t.groot/a.t.groot.html

Gemma Venhuizen (moderator) is biologieredacteur bij NRC Handelsblad en schrijft in die hoedanigheid veel over insecten (https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/21/wat-als-er-morgen-geen-insecten-meer-zijn-a1617060). In juni verscheen haar boek 'Rotbeesten', waarin ze een ode brengt aan muggen, wespen, luizen en andere dieren waar vrijwel niemand van houdt. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam