De gemaakte planeet. Leven in het Antropoceen

In samenwerking met Amsterdam University Press

25okt2018 17.00 - 18.30

Evenement

Het Antropoceen beschrijft de tijd waarin de mens het leven op aarde volledig bepaalt. De aarde is een gemaakte planeet geworden, waar mens en aarde zijn onontwarbaar met elkaar verstrengeld geraakt. We zijn er al – hoe moeten we het vormgeven?

We leven in een tijd van grote urgentie en hevige dynamiek. Dat leidt tot onzekerheid en onbehagen, maar het heeft geen zin om ons te wentelen in sombere verhalen over schuld en verval. We kunnen niet meer terug.  In het Antropoceen zullen we moeten nadenken over onze verantwoordelijkheid voor de aarde als geheel en voor de leefomgeving dichtbij.

In zijn boek De gemaakte planeet, leven in het Antropoceen houdt Albert Faber een pleidooi voor betrokkenheid, dialoog en verbeeldingskracht. Dat is dan ook precies wat het programma vanavond brengt. U maakt kennis met Antropoceenmakers, die actief vorm geven aan de leefomgeving van de toekomst. U ziet kunstenaars, die de grenzen van de verbeelding verkennen in beeld en muziek. U krijgt een beeld van de verworvenheden van het verleden, de uitdagingen van het heden en een perspectief voor de toekomst op de door de mens gemaakte planeet.

Over de sprekers

Albert Faber werkt al bijna twintig jaar op het raakvlak van wetenschap en beleid aan vraagstukken van duurzaamheid. In zijn eerste boek pakt hij het meteen groots aan: De gemaakte planeet brengt geschiedenis, filosofie en natuur samen in een beschouwing op de 21e eeuw.

Martin Hup is initiator van natuurspeeltuin Het Woeste Westen, een avontuurlijk landschap waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur, middenin de stad. Mens en natuur komen nergens dichter bij elkaar en dat raakt de diepste kern van ons mens-zijn.

Arnold Boer is zanger en gitarist, frontman van The Ex en solo performer als ZEA, eclectische strange-edge. Hij verkent met zijn muziek en in zijn teksten de randen van de huidige tijd.

Scapetransformer is het muzikale project van Jelle Buma, eigenzinnig drummer en geluidsartiest. Hij laat zich muzikaal en met film inspireren door de ritmes van de stad en biedt daarmee een troostende soundtrack voor de forens in het Antropoceen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25