AFGELAST De toekomst van de betaalde media

In samenwerking met 360 magazine

21jun2018 17.00 - 18.30

Evenement

De eerste '360 Live vanaf het Spui' gaat over nieuwe media en het raadselachtige profiel van de Nederlandse nieuwsconsument. Die is volgens nieuw onderzoek “erg tevreden” over de kwaliteit van de media maar wil niet betalen voor wat die online te bieden hebben. Internationaal vergelijkend onderzoek uit Oxford toont aan dat Nederland daarmee fors achterloopt op bijvoorbeeld de Scandinavische landen, waar betalen voor online-kwaliteitsjournalistiek veel gebruikelijker is.

Dit evenement is wegens omstandigheden helaas afgelast.

 

Hoe kan dat? En wat doen we eraan, om ervoor te zorgen dat belangrijke kwaliteitsmedia blijven bestaan in een toekomst waarin online nieuwsconsumptie steeds belangrijker wordt. De termen ‘betaal-muur’, ‘rol van de overheid’ en ‘ei van Columbus’ zullen zeker vallen. En wat valt te leren van relatief nieuwe intitiatieven als Blendle, de Correspondent en 360 Magazine? 

360 Live vanaf het Spui heeft de vorm van een levend magazine, met een hoofdredactioneel commentaar en vaste rubrieken: Nieuwscentrum Live (waarin een prominente gast u meeneemt door de mooiste nieuwsartikelen in de wereldpers), Schakelen met het buitenland (met onze correspondenten in verre landen) en een moment voor Poëtische Vrijheid waarin huisdichter Daan Doesborgh de actualiteit zal bezingen.

Over de sprekers: 

Stefan de Vries is correspondent in Parijs voor onder meer RTL Nieuws. Hij maakt vanuit de Lichtstad de podcast Van onze Correspondent, een tour de horizon langs collega-correspondenten over de hele wereld, met wie hij praat over de actualiteit.

Daan Doesborgh is schrijver, dichter en presentator. Hij is redacteur van Tirade en oud-redacteur van Propria Cures. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam. In samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Vrij Nederland maakt hij de maandelijkse Poëziepodcast.

Bahram Sadeghi is freelance regisseur, presentator en programmamaker. Hij zal de internationale media doornemen en een eigen onderwerp agenderen. 

Nick Davies (1953) heeft zijn laptop aan de wilgen gehangen en is sinds het vertrek van hoofdredacteur Alan Rusbridger niet meer te lezen in die krant waar hij sinds 1979 werkte. Davies is een onderzoeksjournalist van de oude stempel. Hij schreef onder andere de belangwekkende bestseller Flat Earth News  en overtuigde Julian Assange - die op het punt stond twee miljoen pagina's online te zetten - van de politieke impact die de Leaks zouden kunnen hebben als hij zich zou verbinden met  mainstream media, om te beginnen met The Guardian. Ook beet hij  zich zes jaar lang vast in een omvangrijk afluisternetwerk, waarbij tientallen journalisten en medewerkers van mediamagnaat Rupert Murdoch betrokken waren en wat leidde tot het failliet van The News of the Word. Mede dankzij Davies’ onthullingen zitten verschillende hoofdrolspelers intussen achter de tralies, maar Murdoch en zijn zoon James bleven buiten schot.

Xandra Schutte (1963) is sinds 2008 hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, waar ze van 1991 tot 1999, kunstredacteur was en de boekenbijlage Dichters & Denkers bedacht. Van  2000 tot 2004 was ze hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daarna werkte ze als uitgever bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. Xandra Schutte heeft veel geschreven over literatuur, kunst, feminisme en essays over meer sociologische thema’s

Pieter van den Blink is journalist en oud-eindredacteur van 360. Over de nieuwste ontwikkelingen in de journalistiek schreef hij The medium kills the message, nieuw licht op journalistiek, media en kijkcijfers.

Over het programma: 360 live vanaf het Spui

De actualiteit is leidend in dit nieuwe programma. 360 magazine presenteert elke derde donderdag van de maand met SPUI25 een dynamisch, informatief uur over een nieuwsonderwerp van dat moment. Politiek, kunst en wetenschap komen aan bod. Verdieping en aanvulling op wat de internationale media berichten, een inleiding door een ter zake deskundige, live-verbinding met buitenlandse correspondenten en ruime mogelijkheid voor het publiek om mee te praten.

Met medewerking van Athenaeum Nieuwscentrum grasduinen we door de mooiste tijdschriften. 360 Magazine brengt sinds 2011 elke twee weken een selectie van buitenlandse journalistieke verhalen in Nederlandse vertaling. Bronnen die regelmatig worden gebruikt zijn niet alleen Europese titels als Le Monde, El Pais, Die Zeit, The Slovak Spectator, maar ook Haaretz, The Bangkok Post en de Los Angeles Review of Books.

Aanmelden

Het programma gaat niet door waardoor aanmelden niet mogelijk is.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25