Het verhaal van Apollonius - een Latijnse roman

In samenwerking met Stichting Zenobia en Athenaeum Boekhandel

27jun2018 17.00 - 18.30

Evenement

Een unieke Latijnse roman is opnieuw in het Nederlands vertaald. Het verhaal van Apollonius verenigt klassieke motieven en biedt een voorbeeld voor de hedendaagse roman.

De roman was in de klassieke oudheid een tweederangs genre. Tot voor kort werd dit type antieke literatuur ook door de moderne lezer genegeerd. Maar de roman heeft veel te bieden, al was het maar als voorbeeld, en ter vergelijking met het meest prestigieuze literaire genre van vandaag. Het verhaal van Apollonius, een zeldzaam voorbeeld van een roman in het Latijn, is opnieuw in een sprankelende vertaling uitgebracht. 

Over de sprekers

Vincent Hunink is universitair docent Latijn aan de Radboud Universiteit, en vertaler van Latijnse literatuur. Onlangs verscheen van zijn hand de vertaling van Cicero, Het bestaan van de goden.

Emilie van Opstall is universitair docent Grieks bij de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (Faculteit der Geesteswetenschappen, VU). Zij publiceerde literaire vertalingen van de antieke roman Chaireas en Kallirhoë van Chariton en het verhaal over Amor en Psyche van Apuleius. Bij haar onderzoek richt zij zich op proza en poëzie uit de Keizertijd, de Late Oudheid en de Byzantijnse tijd.

Jos Joosten is sinds februari 2006 hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich op moderne en postmoderne literatuur in Nederland en Vlaanderen en de laatste tijd voornamelijk op literaire kritiek.

Diederik Burgersdijk is docent Latijn en onderzoeker verbonden aan Allard Pierson, UvA. Onlangs verscheen van zijn hand De Sluipwesp en de Lelien, bij Uitgeverij Athenaeum.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25