Film Symposium: Before and After the Gulag

In samenwerking met NIOD

14jun2018 14.00 - 19.00

Evenement

In dit programma vertonen en bespreken we twee films over Rusland: 'The Right to Remember. Arseny Roginsky: reflections on himself and his country' (2018) van de Russische filmmaker Ludmila Gordon en 'Red Soul' (2017) van de Nederlandse filmmaker Jessica Gorter.

Let op: locatie Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam). ​

De documentaire 'The Right to Remember. Arseny Roginsky: reflections on himself and his country' (2018) gaat over Arseny Roginsky, die vorig jaar overleed. Hij was één van Ruslands beroemdste publieke intellectuelen; een historicus, dissident, ex-gevangene van de Sovjetgevangeniskampen, auteur en medeoprichter van Memorial, de belangrijkste anti-stalinistische mensenrechtenorganisatie van Rusland. 
'The Right to Remember' zou Roginsky's laatste opname worden voor zijn dood. In de film vertelt Roginsky, voor het eerst, over zijn leven in- en na de Russische Gulag. Het is voor het eerst dat de film in het buitenland wordt vertoond. In Rusland ging de film op 30 maart 2018 in première. Naast de formele première in de Memorial Society in Moskou, besloten verschillende Russische liberale media de 1,5 uur durende documentaire tegelijkertijd live uit te zenden. Het was de eerste keer dat de liberale media - gewoonlijk gezworen concurrenten - besloten tot een gezamenlijke uitzending, als blijk van respect aan de hooggewaardeerde Arseny Roginsky. Ook wordt de Nederlandse film Red Soul (2017) van filmmaker Jessica Gorter vertoond. Deze film onthult de controversiële nalatenschap van Joseph Stalin. Was hij de grote leider die Rusland tot een supermacht maakte?

De film 'Red Soul' laat zien hoe het verleden voortleeft in het huidige Rusland, en hoe het haar stempel drukt op de toekomst. De Volkskrant noemde de film een 'goed ontworpen, uitgebalanceerde documentaire'. Publicist en Slavist Laura Starink, voormalig journalist NRC Handelsblad en correspondent in Moskou, zal na de vertoning van de film de filmmakers Jessica Gorter en Ludmila Gordon interviewen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25