Fake news! Ontwikkelingen en gevolgen voor de Nederlandse samenleving

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

05jun2018 17.00 - 18.30

Evenement

Fake news is een misleidende term, maar de discussie erover is urgent en fel. Via social media en websites lezen, schrijven en verspreiden ook Nederlanders nep-nieuws. Welke ontwikkelingen maakte nep-nieuws de afgelopen jaren door – en wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse samenleving? Met Ira van Keulen, Francisco van Jole, Maarten Keulemans, Judith Möller, Alexander Pleijter en Claes de Vreese.

Internationaal woedde al langer een discussie over nep-nieuws en waren de effecten eerder zichtbaar in verkiezingen en referenda. Nederlanders blijken relatief nog veel vertrouwen te hebben in de media en nieuwsvoorzieningen, maar wordt ook getroffen. Op welke manieren – en: wat kunnen we (de academische wereld, de journalistiek, en burgers) doen om nep-nieuws te bestrijden?

Sprekers vanuit de academische wereld, journalistiek en beleidsadviseurs zullen hun licht laten schijnen over het onderwerp. Alle sprekers zullen in een openingsstatement vanuit hun discipline een aftrap geven, dat zal leiden tot een debat met het publiek.

Let op! Dit programma vindt plaats in de REC A, derde verdieping, Mootcourt room,
Roeterseilandcampus Building A Nieuwe Achtergracht 166
1018 WV Amsterdam.

Over de sprekers

Francisco van Jole is journalist en hoofdredacteur van Joop.nl. Daarvoor werkte hij o.a. voor de Volkskrant, Tros, en was medepresentator bij De Wereld Draait Door.

Maarten Keulemans is wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, blogger, en columnist.

Judith Moeller is postdoctoraal onderzoeker aan de Amsterdam School of Communication Research. Haar onderzoek richt zich op de effecten van politieke communicatie, met name sociale media en digitale media.

Alexander Pleijter is docent journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Pleijter richt zich op de impact van nieuwe media op de journalistiek. Hij is ook betrokken bij projecten die kijken naar hoe journalistiek kan innoveren en gebruik kan maken van online middelen.

Ira van Keulen is senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze houdt zich bezig met vraagstukken rond mensverbetering, hersenwetenschappen, robotisering, evidence based politiek en digitale burgerbetrokkenheid. Daarnaast is ze parlementair liaison voor het hele Rathenau Instituut. Vanuit die functie draagt Van Keulen er zorg voor dat het werk van het Rathenau Instituut goed aansluiting vindt bij de politieke agenda en het werk van parlementariërs.

Claes de Vreese (moderator) is hoogleraar Politieke Communicatie aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Roeterseiland REC A (Mootcourt, 3e verdieping)

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25