De schrijver in tijden van Facebook

In samenwerking met uitgeverij de Bezige Bij

18jun2018 20.00 - 21.30

Evenement

Bij het verschijnen van ‘Een kreet is de ramp niet’, de nieuwe essaybundel van Tonnus Oosterhoff, een programma over de auteur in de openbaarheid. Met een filosoof, een auteur en een criticus.

Schrijvers in de openbaarheid: het lijkt een grote stap van het eenzame schrijven van een boek, naar het zoeken van een (nieuw) publiek. Interviews, optredens, social media: hoe zit de relatie tussen de schrijver en de openbaarheid in elkaar? Hoe denkt de schrijver én de criticus daarover? En hoe word (en blijf) je als schrijver zichtbaar - bescherm je je werk als auteur als je niet zichtbaar bent?

Over de sprekers

Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de dichtbundel Boerentijger, die bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs. Sindsdien werkt hij als dichter, prozaïst en essayist aan een tintelend oeuvre. Voor zijn eigenzinnige poëtische werk kreeg hij de Herman Gorter-prijs, de Jan Campert-prijs, de VSB Poëzieprijs, de Guido Gezelleprijs en als – voorlopig – hoogtepunt de P.C. Hooft-prijs. ‘Er verschijnen in tien jaar tien bijzondere bundels. De meeste zijn van Tonnus Oosterhoff,’ schreef NRC Handelsblad. In 2015 verscheen zijn roman Op de rok van het universum. ‘Een bijzonder en overvol boek waarover de lezer nog lang na kan denken en dat noopt tot herlezing,’ schreef De Standaard. Zijn meest recente dichtbundel, Ja Nee, verscheen in 2017 en werd lovend ontvangen door de pers. Een kreet is de ramp niet is zijn tweede essaybundel en verschijnt in juni 2018.

Arjan Peters is literatuurcriticus van de Volkskrant. In 2005 bundelde hij interviews in Het woord is aan de schrijver. Zijn meest recente publicatie is Het goede wil niet winnen (2017).

Naomi Jacobs werkt momenteel aan een proefschrift aan de TU Eindhoven in Philosophy of Technology. Ze is mede-auteur van Onszelf voorbij. Kijken naar wat we liever niet zien.

Gaston Franssen (moderator) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 promoveerde hij met de studie 'Gerrit Kouwenaar en de politiek van het lezen'. Franssen publiceert over literatuur, celebrity, en narratieve identiteit.

Interesse in dit onderwerp? Iets eerder op de avond, om 17.00, organiseren we de lezing De vrijheid van de biograaf.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25