Amsterdam German Studies Lecture: Victims and Perpetrators in Museums

How Germans dealt with the Nazi past in exhibitions

29jun2018 20.00 - 21.30

Evenement

De Berlijnse historicus en tentoonstellingsmaker Christoph Kreutzmüller geeft een kritische analyse van Duitse tentoonstellingen over het Derde Rijk sinds de jaren 1950.

Let op: Dit programma is in het Engels!

Volgens Kreutzmüller dreigt de publieke tentoonstelling over het nationaalsocialisme onder zijn eigen succes te bezwijken. Vroege fotopresentaties werden nog opgezet door outsiders, die vochten tegen het collectieve vergeten. Zij deden een appel op Duitse overheid om zich meer te engageren met het Duitse Erinnerungslandschaft. Door deze professionalisering van tentoonstellingen raakte de band met lokale initiatieven naar de achtergrond. Hierdoor nam de maatschappelijke kritiek toe – tegenwoordig ook uit populistische hoek.

Kreutzmüller schildert deze ontwikkeling aan de hand van klassieke Duitse tentoonstellingsprojecten – van “Gelber Stern” uit 1959, via de Gedenkstätten in concentratiekampen in Oost- en West-Duitsland tot aan Topografie des Terrors (1987), het Joodse Museum (2001) en het Holocaust-Denkmal (2005) in Berlijn. Hij heeft aandacht voor de verschuivende thema’s (daders, slachtoffers), beeldtalen en politieke contexten, maar ook voor dubbele bodems, zoals de vraag of herdenken soms een Duitse Exportschlager is geworden. Hoe verhoudt maatschappelijke engagement zich tot professionalisering? Hoe worden tentoonstellingen over de Jodenvervolging tegenwoordig vormgegeven en onder welke maatschappelijke druk gebeurt dat?

Over de Amsterdam German Studies Lectures

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen enkele malen per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. 

Over de sprekers

Dr. Chistoph Kreutzmüller is als Zeithistoriker verbonden aan de Humboldt-Universiteit en als curator aan het Museum Haus der Wannseekonferenz in Berlijn. Momenteel is hij vrijgesteld om het thema ‘Holocaust’ in de nieuwe vaste tentoonstelling van het Joodse Museum in Berlijn te ontwerpen. Tevens is hij voorzitter van de Verein Aktives Museum Faschismus und Widerstand. Kreutzmüller heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hij deed onderzoek naar  de onteigening van Joods bezit in de jaren dertig en veertig, naar Berlijn als hoofdstad van het Derde Rijk en naar de fotogeschiedenis van de Jodenvervolging in Duitsland en Europa. Hij is bovendien een voortreffelijk kenner van de Duitse bezetting van Nederland.

Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Historisch Museum (JHM) en het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Daarnaast bekleedt hij de bijzondere leerstoel De Geschiedenis van het Joodse Boek, ondergebracht bij het Amsterdams Universiteitsfonds. Schrijver was hiervoor onder meer onderzoeker aan de UvA, conservator ad-interim van Ets Haim, de oudste nog functionerende joodse bibliotheek in Nederland in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Tussen 1996 en 2004 was Schrijver directeur van het Mennasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal-wetenschappelijke en cultuurhistorische studies. Van 2003 tot 2015 was hij consevator van de Bibliotheca Rosenthaliana. Schrijver zal reageren op de lezing van Kreutzmüller. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25