Vrouwelijke seksualiteit, autonomie en het opgelegde noodlot in de literatuur

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen

08mei2018 17.00 - 18.30

Evenement

Veel vrouwelijke hoofdpersonages in de literatuur komen er niet al te goed vanaf, en worden door mannelijke auteurs het noodlot ingestort. In dit programma buigen wij ons, met toneelspelerscollectief Maatschappij Discordia, over vrouwelijke seksualiteit en autonomie in literatuur en theater.

Vrouwelijke hoofdpersonages vormen de literaire rolpatronen van de moderne vrouw. Toch plaagt het noodlot de vrouwen in de literatuur voortdurend, en sterven zij vaak voortijdig. Denk bijvoorbeeld aan Iokaste, Ophelia, Lady Macbeth, Marguerite Gautier, Anna Karenina en Eline Vere. Theatergroep Maatschappij Discordia vroeg zich af waarom dit zo is, wat leidde tot een kritische herschrijving van het verhaal van de vrouw.

Zo gunnen zij de vrouwen in hun voorstelling ‘Dumas/Ladame/Desade’ een andere afloop. Welke keuzes maakt de vrouw? Hoe gaat zij om met haar seksualiteit? En hoe kijken wij daar nu, in tijden van #metoo, naar? Een programma over het denken over vrouwelijkheid, seksualiteit en autonomie in de literatuur en het theater.

Over de sprekers

Solange Leibovici is gespecialiseerd in psychoanalytische theorieën van literatuur en film, en auteur van autobiografische romans. Zij was buitengewoon lid van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse en zat in de redactie van het Tijdschrift voor Psychoanalyse. In 2016 ontving ze de Silberger Award van de Boston Psychoanalytic Society. Laatste boek: Kijken naar een droomscherm. Over psychoanalyse en film (Sjibbolet 2016).

Annette Kouwenhoven studeerde een korte tijd filosofie aan de Universiteit van Amsterdam voordat ze overstapte naar de Amsterdamse Toneelschool. Sinds de oprichting van Maatschappij Discordia in 1982 is ze vast verbonden aan dit toneelspelerscollectief, waarmee ze gemiddeld drie voorstellingen per jaar maakt en toert. Tussen de bedrijven door geeft ze af en toe les aan diverse toneelscholen/initiatieven.

Maureen Teeuwen deed in 1985 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool en is één van de oprichters van het toneelgezelschap De mug met de gouden tand waar ze tot 1992 vast verbonden was. Sindsdien heeft ze bij diverse gezelschappen waaronder Caroussel, Bonheur, Keesen en Co en Maatschappij Discordia gespeeld. Ook geeft ze les aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem en Utrecht.

Miranda Prein studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. Daarna werkte ze bij DASARTS en sinds 1996 is ze als theatermaker vast verbonden aan Maatschappij Discordia, waar ze één van de initiatiefnemers van de serie Weiblichter Akt (sinds 2011) is. Af en toe geeft ze les aan studenten op diverse opleidingen.

Linda Duits (moderator) is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur. In april 2017 verscheen haar boek Dolle mythes bij Amsterdam University Press. Ze is columnist voor studentenblad Folia en publiceert regelmatig in diverse media, waaronder NRC Handelsblad. Als expert op het gebied van jongeren en media, met name als het gaat over gender en seksualiteit, is ze vaak te zien in de pers.

Over Vereniging Maatschappij Discordia

Discordia is een toneelspelerscollectief opgericht in 1982. Het gezelschap bestaat momenteel uit 4 vaste leden: Jan Joris Lamers, Matthias de Koning, Annette Kouwenhoven (alle drie medeoprichters) en Miranda Prein. Het repertoire is erg divers en omvat zowel werk van moderne Europese schrijvers als Beckett, Bernhard, Herzberg, Handke en Strauss als ook zelf gemaakte montage stukken rond een thema als ‘eenheid tijd plaats’ of Kant’s ‘ding an sich’.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25