AFGELAST Proost op de wetenschap: Een boek tot leven brengen

04mei2018 17.00 - 18.00

Evenement

Wat kunnen boeken ons meer vertellen dan slechts hun inhoud? Proost op de wetenschap met Hayat Ahlili.

Boeken zijn er in alle soorten en maten; van dun tot dik, met harde of zachte kaft, een fysiek boek of een online versie. Soms treffen we één werk aan in al deze vormen; zoals de corpus van de 13de -eeuwse moslimgeleerde Ibn Taymiyya, zijn verzameling van juridische meningen (majmu’at al-fatawa). Denk maar eens aan de eerste druk in 1907 dat uit slechts 5 volumes bestond en de meest recente druk in 2011 telt 37 volumes verspreid over 20 boeken. En dan zijn er nog veel variërende onlineversies en vertalingen hiervan beschikbaar. Al die variaties vertellen ons iets over de achtergrond van de publicatie en verspreiding van dit werk; zoals de drukkers, editors, sponsors en anderen. Tijdens deze editie van Proost op de wetenschap vertelt Hayat over haar onderzoek en probeert al deze puzzelstukjes in kaart te brengen vanaf de eerste druk tot aan de meest recente editie om op deze manier een biografie van dit werk te schrijven.

-

Hayat Ahlili (Foto: Tessa Posthuma de Boer)

Over de spreker

Hayat Ahlili promoveert aan de Universiteit van Utrecht, het departement Filosofie en Religiewetenschappen, op het onderwerp ‘een publicatiegeschiedenis van de corpus van de 13de-eeuwse moslimgeleerde Ibn Taymiyya; een genealogie van een boek.’ 

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Jonge wetenschappers vertellen bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25