Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Is literatuur goed voor de gezondheid? Bestaat er zoiets als 'medische letterkunde'? Literatuurwetenschappers buigen zich over deze vragen en presenteren hun bevindingen: een avond over depressiememoires, autisme-biografieën, en anti-psychiatrische gedichten. Met Gaston Franssen, Stefan van Geelen, Frans-Willem Korsten, Anne-Fleur van der Meer, Myrthe van der Meer, en Floor Scheepers.

Detail Summary
Datum 3 mei 2018
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

Kun je beter worden van het lezen of schrijven van literatuur? Biedt een roman inzichten in de ervaring van het ziek-zijn? Het zijn klassieke vragen die opnieuw actueel geworden zijn door ontwikkelingen zoals de opkomst van medical humanities, narrative medicine, en onderzoek naar ‘gezondheidsculturen’.

Met een themanummer van het tijdschrift Nederlandse letterkunde, getiteld ‘De taal der ziekte: literaire perspectieven op geneeskunde, psychosomatiek en psychiatrie’, haken Gaston Franssen en Stefan van Geelen aan bij deze ontwikkelingen. In het nummer doen verschillende letterkundigen en literatuurwetenschappers verslag van hun onderzoek: ze analyseren de manier waarop depressie wordt beschreven in populaire memoires; hoe schrijvers zich hard maken voor de erkenning van medisch onverklaarbare klachten; waarom auteurs met autisme de betekenis van die diagnose in hun werk kritisch onderzoeken; en waarom psychiatrische patiënten in de jaren zeventig zich op creatieve manieren gingen verzetten tegen medische autoriteiten.

De avond wordt ingeleid door Gaston Franssen en Stefan van Geelen. Daarna zijn er presentaties van Anne-Fleur van der Meer, Frans-Willem Korsten, en Floor Scheepers. Het eerste nummer van het tijdschrift wordt vervolgens aangeboden aan schrijfster Myrthe van der Meer, bekend van de ‘psychiatrische roman’ PAAZ. 

Over de sprekers

Gaston Franssen is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over literatuur, celebrity, en narratieve identiteit. Samen met Stefan van Geelen was hij gastredacteur van het themanummer ‘De taal der ziekte: literaire perspectieven op geneeskunde, psychosomatiek en psychiatrie’ van Nederlandse letterkunde (23/1, 2018).

Stefan van Geelen is senior-onderzoeker op het gebied van ontwikkelingsgerichte zorg aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Divisie Kinderen. Samen met Gaston Franssen was hij gastredacteur van het themanummer ‘De taal der ziekte: literaire perspectieven op geneeskunde, psychosomatiek en psychiatrie’ van Nederlandse letterkunde (23/1, 2018).

Anne-Fleur van der Meer is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel rondt zij een proefschrift af over de representatie van depressie in een autobiografische literatuur en de functies van deze werken in de hedendaagse gezondheidscultuur.

Myrthe van der Meer is auteur. Zij publiceerde de veelgelezen en veelgeprezen ‘psychiatrische’ romans PAAZ (2012) en UP (2015), waarin ze haar ervaring met de wereld van de psychiatrie verwerkte. Ook schreef ze twee kinderboeken met de psychiatrie als onderliggend thema: Pien en de spoken (2016) en Pien en de weerwolf (2016). Haar meest recente boek is Het houden van mannen (2017).

Frans-Willem Korsten is bijzonder hoogleraar ‘Literatuur en samenleving’ aan de Erasmus School of History, Culture and Communication en universitair hoofddocent bij de opleiding Film- en Literatuurwetenschap van LUCAS: Leiden University Centre for the Arts in Society. Hij publiceert met regelmatig over de relatie tussen literatuur, rechten en geneeskunde.

Floor Scheepers is als hoogleraar Innovatie in de GGZ en medisch hoofd van de afdeling Psychiatrie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij is kinder- en jeugdpsychiater en initiatiefnemer van de online Verhalenbank Psychiatrie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam