Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Psychedelica als geaccepteerd medicijn lijkt in het Westen weer op te bloeien en kan rekenen op hernieuwde wetenschappelijke interesse. Ook in Nederland wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe MDMA in combinatie met psychotherapie kan helpen bij het verlichten van klachten van veteranen met ernstige traumatische ervaringen. Is er sprake van een revolutie in hoe er naar psychedelica wordt gekeken? Of is het een radicaal alternatief op de inadequate werking van traditionele behandelingsmethoden?

Detail Summary
Datum 9 april 2018
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

Eerdere studies naar het gebruik van partydrug MDMA als therapie wezen uit dat bijna 80 procent van de patiënten hierdoor geneest. Naast MDMA worden ook psychedelica zoals ketamine, LSD en psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, internationaal getest voor het behandelen van PTSS, verslaving, migraine, depressie en doodsangst. Dit gebeurt vaak door middel van microdosing -het toebrengen van een verkleinde (dagelijkse) dosis die onder het trip-niveau zit- maar de psychedelica kunnen ook in grotere mate gebruikt worden in combinatie met therapie. Wordt psychedelica een geduchte concurrent van de farma-industrie, of zijn hier ook patenten uit te halen? Daarnaast zijn er nog genoeg sceptici die het eerder een experimentele hype of zelfs hallucinatie noemen die snel over zal waaien.

Gedurende deze avond onderzoeken we de legitimiteit van psychedelica als medicijn en de mogelijkheden die het biedt. Hoe groot is het taboe op psychedelica als therapie? Is er ruimte voor spiritualiteit in wetenschappelijk onderzoek naar deze middelen? Bewegen we naar de mogelijkheid psychedelica op doktersrecept te krijgen? En wat gaat er dan eigenlijk in de bijsluiter staan? We belichten de wetenschappelijke en medische waarde van psychedelische drugs, maar duiken ook in een utopische en dystopische toekomst van psychedelica op doktersrecept.

Over de sprekers

Stephen Snelders is als historicus werkzaam op het snijvlak van medische geschiedenis en cultuurgeschiedenis. Eerder publiceerde hij onder meer over LSD en andere hallucinogene stoffen in geneeskunde en het publieke domein en de historische ontwikkeling van drugsmarkten. Hij schreef meerdere boeken, waaronder ‘Vrijbuiters van de heelkunde. Op zoek naar medische kennis in de tropen, 1600-1800’.  Momenteel werkt hij aan aan een nieuwe geschiedenis van Nederland en de drugshandel. 

Kim Kuypers is neurofarmacologisch onderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Ze doet al 15 jaar onderzoek naar MDMA, waarbij zij kijkt naar het effect van deze drug op o.a. geheugen, empathie en stemming. Binnenkort begint ze met een onderzoek naar het effect van LSD microdosing op cognitie en gemoedstoestand.

Prof. dr. Toine Pieters is als hoofd van het Freudenthal Instituut en Hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie werkzaam aan de Universiteit Utrecht. In onderwijs en onderzoek houdt hij zich met name bezig met historische trajecten van geneesmiddelen en drugs. Van De War on Drugs tot de evolutie van de productie en consumptie van geneesmiddelen.

René Oskam is dichter. Inmiddels lezen zo’n 70.000 Nederlanders en Vlamingen zijn gedichten via social media én heeft hij twee gedichtenbundels op de planken: Zwemles in een Zee van Tijd & Safari in de Kosmos. Met een open blik zal hij een gedicht over psychedelica voordragen.

Jochem Kootstra studeerde in 2017 af aan de master Social, Cultural Anthropology. Hij onderzoekt subject-object relaties in de laboratoria van engineers en verdiept zich in de intersectie van technologische ontwikkelingen en kunst. Jochem is redactielid van SPUI25 in Spe.

Charley Boerman studeert Cultural Analysis aan de UvA en doet onderzoek naar trauma, re-enactment en fantasie in historische documentaires. Charley is redactielid van SPUI25 in Spe.

Aanmelden

Er zijn helaas geen plaatsen meer beschikbaar.

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam