Afgelast: Oude cultuur voor nieuwe leerlingen: pleidooi voor een inclusief gymnasiaal curriculum

SPUI25 op locatie: Rijksmuseum van Oudheden Leiden. In samenwerking met NWO

18apr2018 20.00 - 21.30

Evenement

Het gymnasium moet op de schop, zodat dit schooltype voor een veel diversere groep middelbare scholieren een rol van betekenis kan spelen. Dat bepleit classicus en cultuurhistoricus David Rijser.

Wegens omstandigheden gaat dit programma niet door. 

Bij Grieks en Latijn ligt de focus op de taal, cultuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen als ‘voorvaders’ van Europa. Dat beeld is bedrieglijk.. Klein-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de regio’s waar juist veel ‘nieuwe Nederlanders’ hun wortels hebben, behoorden, anders dan Nederland, tot het Romeinse rijk, en waren gezichtsbepalend voor wat wij de Grieks-Romeinse cultuur noemen. Het is tijd om aan deze observatie consequenties te verbinden voor het gymnasiale curriculum.
Als we beter in de spiegel van de antieke wereld kijken, kan voor allochtone én autochtone leerlingen blijken hoezeer onze cultuur een gedeeld verleden heeft rond de Middellandse Zee. Een verleden waar wij allen uit voortkomen en dat het om die reden alleen al verdient bestudeerd te worden.

SPUI25 organiseert een avond in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden over de vraag hoe ‘klassiek’ de schoolvakken Grieks en Latijn in de 21ste eeuw moeten blijven. David Rijser zal uiteenzetten waarom het gymnasiaal onderwijs een nieuwe invulling behoeft. Hij is universitair docent Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van Een telkens nieuwe Oudheid. Gunay Uslu, docente Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam reageert hierop. Zij promoveerde met een Mozaïekbeurs van NWO op het Osmaanse perspectief op Homerus en Troje en zal dit naast het West-Europese perspectief plaatsen. Diederik Burgersdijk, docent Klassieke Talen op het Cartesius Lyceum in Amsterdam, oprichter van Stichting Zenobia en voorzitter van het Nederlands Klassiek Verbond draagt een column voor. Laurien de Gelder, archeoloog en werkzaam als junior-conservator bij het Allard Pierson Museum, en bestuurslid van het Nederlands Klassiek Verbond, geeft een korte persoonlijke presentatie over de herinrichting van het Allard Pierson en de nieuwe educatieve lijn voor het middelbaar onderwijs. Moderatie: Chris Buur, chef V/Sir Edmund/Volkskant Magazine.

Let op:  Dit programma vindt plaats in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

*

Aanmelden

Wegens omstandigheden gaat dit programma niet door. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Gepubliceerd door  Spui25