Millennials en drugs: hard studeren én hard gaan?

In samenwerking met de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Faculteit der Rechtsgeleerdheid

24apr2018 17.00 - 18.30

Evenement

Er heerst al lang geen taboe meer op het gebruiken van drugs; op festivals en feesten maar ook op de hogeschool en universiteit lijkt druggebruik aan de orde van de dag. Veel millennials gebruiken drugs, om hard te gaan op een feest, om te ontspannen of om een nacht lang te kunnen studeren voor een tentamen. Maar is dat allemaal wel zo normaal? Wat zijn de drug-trends onder millennials? En zijn al deze middelen wel zo ongevaarlijk als ze lijken?

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar drugsgebruik, specifiek onder jongeren, maar ook kleinere groepen zoals clubbers, ravers en coffeeshopbezoekers. Wat weten we over drugsgebruik in Nederland? En hoe gaan verschillende groepen jongeren om met drugs? Aan de hand van nieuw onderzoek nemen we de trends door met wetenschappers, activisten en gebruikers, en is er ruimte om je vragen over drugs en drugsgebruik te laten beantwoorden.

Jochem en Charley, leden van de jongerenredactie SPUI25 in Spe verzorgen een bijdrage over psychedelica, naar aanleiding van een programma dat ze op 9 april organiseren bij SPUI25. Die lijken in het Westen weer op te bloeieneals geaccepteerd medicijn en kunnen rekenen op hernieuwde wetenschappelijke interesse. Ook in Nederland wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe MDMA in combinatie met psychotherapie kan helpen bij het verlichten van klachten van veteranen met ernstige traumatische ervaringen. Voor de volledige beschrijving van het programma, zie hier.  

Lennart Bolwijn schreef een artikel over ritalingebruik om je beter te kunnen concentreren en zal hierover vertellen. 

Over de sprekers

Ton Nabben is als drugsonderzoeker verbonden aan het Bonger Instituut voor Criminologie, Universiteit van Amsterdam. Ze verzorgen sinds 1993 elk jaar in opdracht van Jellinek Preventie de  drugsantenne ‘Trends in alcohol, tabak en drugs bij jonge Amsterdammers’. De antenne van 2016 is hier te vinden. 

Jochem Kootstra studeerde in 2017 af aan de master Social, Cultural Anthropology. Hij onderzoekt subject-object relaties in de laboratoria van engineers en verdiept zich in de intersectie van technologische ontwikkelingen en kunst. Jochem is redactielid van SPUI25 in Spe.

Charley Boerman studeert Cultural Analysis aan de UvA en doet onderzoek naar trauma, re-enactment en fantasie in historische documentaires. Charley is redactielid van SPUI25 in Spe.

Lennart Bolwijn is journalist en masterstudent American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar verdiepte hij zich in ritalingebruik onder studenten voor het UvA/HvA-magazine Folia.

Thijs Launspach (moderator) is psycholoog, schrijver en trainer. Thijs wordt gezien als de expert in Nederland op het gebied van millennials en burn-out. Hij schreef hierover twee boeken: Het Millennial Manifest (2017) en Quarterlife (2012). Hij is regelmatig in de media te zien, onder andere bij EenVandaag, Spuiten & Slikken en de Dolende Dertiger. Thijs doceert aan de opleiding Psychologie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25