Doe je best. Lof van het ongrijpbare leven

In samenwerking met Uitgeverij Van Oorschot en Athenaeum Boekhandel

17apr2018 20.00 - 21.30

Evenement

Naar aanleiding van de essays in ‘Doe je best’ gaat schrijver Marjoleine de Vos in gesprek met Nicolaas Matsier en Maaike Kroesbergen, onder leiding van Roel Bentz van den Berg. Ze zullen discussiëren over geluk en rouw, over de waarde van mythologie en poëzie, en over het lot, dat ondanks alles ongrijpbaar is.

Doe je best is een essaybundel over het grillige menselijke lot, over ons onvermogen het in eigen hand te nemen en over de goden, die er ook niets aan kunnen doen. En hoe we ons teweerstellen, met muziek, schilderkunst en poëzie, en dapper tussen de rommel door laveren.

De Vos zoekt in haar essays naar het hoe van het van leven, meer dan naar het waarom. De antwoorden vindt ze overal, in Griekse mythen en tragedies, in de krant en de menselijke verbeeldingskracht – maar ook in het alledaagse gedoe van vriendschap en eten. Ze doet ontdekkingen door wat er is niet voor vanzelfsprekend te houden en laat de lezer onbevangen en associatief meedenken, om zelf ontdekkingen te doen.

Over de sprekers

Marjoleine de Vos (1957) is redacteur en columnist van NRC Handelsblad, dichter en essayist. Ze schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Haar gedichten verschenen in vier bundels bij Uitgeverij Van Oorschot, waarvan Uitzicht genoeg (2013) de laatste is. Daarnaast publiceerde zij twee bundelingen met beschouwingen en een literair kookboek.

Nicolaas Matsier (1945) is schrijver, dichter, essayist en vertaler. Hij publiceerde naast vele verhalenbundels en romans onder meer over kunst, bouwkunst en religie, en debuteerde onlangs als dichter, met de bundel Zonder titel zonder jaar.

Maaike Kroesbergen (1973) is publicist en copywriter. Zij verzorgt literatuur- en schrijfcursussen aan de HOVO (VU Amsterdam), en publiceerde verschillende romans, waaronder Watertanden.

Roel Bentz van den Berg (1949), moderator, is programmamaker en schrijver. Hij was radiomaker bij het VPRO-programma De Avonden en medewerker van NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen meerdere essaybundels. In 2016 verscheen zijn laatste roman Het naderen van een brug.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25