Proost op de wetenschap: Jongeren en seksualiteit

16mrt2018 17.00 - 18.00

Evenement

Nederland wordt internationaal geprezen voor haar pragmatische omgang met jongeren en seksualiteit. Nederland geldt als een geslaagd voorbeeld omdat onderzoek en beleid vertrekt vanuit de gedachte dat het noodzakelijk is om te accepteren dat jongeren in de middelbare school-periode een seksuele ontwikkeling doormaken. Seksuele voorlichting richt zich dus niet op het verbieden van seksuele activiteit, maar op het in goede banen leiden hiervan.

Willemijn Krebbekx onderzocht hoe seksualiteit vorm krijgt in alledaagse praktijken op scholen. Daartoe deed zij etnografisch onderzoek op vier middelbare scholen in Nederland. Op elke school volgde zij één klas en ging met leerlingen mee naar de les, naar buiten in de pauze, at met hen in de kantine, danste met hen op schoolfeestjes, bezocht musea, zwembaden en pretparken. In de vijftien maanden die ze samen doorbrachten, luisterde zij aandachtig naar de gesprekken van leerlingen en observeerde hun interacties.

Tijdens Proost op de Wetenschap beargumenteert Willemijn dat leren over seksualiteit meer behelst dan seksuele voorlichting, en dat er tijdens lessen seksuele voorlichting veel meer impliciete lessen worden overgebracht over seksualiteit, gender, en etnische diversiteit dan is bedoeld in de pragmatische aanpak.

-

Willemijn Krebbekx

Over de sprekers

Willemijn Krebbekx (Universiteit van Amsterdam) studeerde gezondheidswetenschappen en sociologie. Haar onderzoek richt zich op jongeren, seksualiteit en diversiteit. In januari 2018 promoveerde zij in de antropologie op haar proefschrift Making Sex, Moving Difference. An Ethnography of Sexuality and Diversity in Dutch Schools. Het onderzoek maakt deel uit van het project Sexualities and Diversities in the Making, voor meer informatie zie http://diversitiesinthemaking.nl/

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Jonge wetenschappers vertellen bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25