Ode aan Hugo Claus

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen en uitgeverij Polis

19mrt2018 20.00 - 21.30

Evenement

Hugo Claus stierf op 19 maart 2008, precies tien jaar geleden. Dat is reden voor een ode aan de ‘Grootste Vlaming’ bij SPUI25. Met: Georges Wildemeersch en Gerard Raat.

Hugo Claus (1929 – 2008) is onder andere bekend van zijn meesterwerk  ‘Het verdriet van België’. Maar hij schreef ook vele andere romans, gedichten, toneelstukken, essays. Genoeg materiaal voor een ode aan de auteur ter gelegenheid van zijn tiende sterfdag.

Recent verscheen ook een boek van de hand van Claus-kenner George Wildemeersch over de familie van Hugo Claus, een familie die de jonge, in kostscholen opgenomen Hugo voor zijn elfde levensjaar niet of nauwelijks heeft gekend. Een groot deel van zijn werk handelt over de gemengde gevoelens waarmee hij in het familieleven staat. Maar hij putte ook inspiratie uit de honderden verhalen die de familieleden, onder wie in het bijzonder zijn moeder en zijn broers, hem met grote gretigheid vertelden en die hij zorgvuldig in dagboeken, agenda’s en werkschriften vermeldde.

Georges Wildemeersch zal meer vertellen over de familie van Claus en de invloed daarvan op zijn werk.

Gerard Raat zal spreken over Claus’ debuutroman ‘De Metsiers’ uit 1951.

Over de sprekers

Georges Wildemeersch was tot 2013 hoogleraar Nederlandstalige letteren aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 1996 het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus oprichtte. Hij schreef o.a. ‘Hugo Claus. De jonge jaren’ uit 2015 en recent ‘Hugo Claus. Familiealbum’ (2018).

Gerard Raat was Universitair hoofddocent Moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA. Hij gaf recent de cursus ‘Hun eerste roman’ en behandelde daarin de debuutromans van o.a. Willem Frederik Hermans, Hella S. Haasse en Hugo Claus.

Mathilde Jansen (moderator) schreef een proefschrift over het Amelander dialect, maar kwam er al snel achter dat ze het liefst schrijft voor een breed publiek. Haar proefschrift verscheen daarom ook in een populaire versie, en ze schreef nog meer boeken over taal. Verder schrijft ze o.a. voor de nieuwsbrief van het Meertens Instituut, Onze Taal en NEMO Kennislink.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25