Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

‘Make love, not War’! ‘Geen woning, geen kroning!’ ‘Atomkraft, nein danke!’ ‘I have a dream!’: Vele revoluties leken op straat in aantocht. Streeft onze huidige generatie jongeren, in tijden van klimaatverandering, Trump, toenemende ongelijkheid en onbereikbare woningmarkten nog steeds de revolutie na, of protesteren we op een andere manier - zonder revolutie in het achterhoofd?

Detail Summary
Datum 6 februari 2018
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

Anno 2018 gaan jongeren minder snel de straat op met een spandoek. En dat terwijl wij, jongeren, genoeg reden hebben om onze stem te laten horen. Hebben we weer een Dr. Martin Luther King nodig, of zit de verheerlijking van één persoon, één perspectief, werkelijke veranderingen in een intrinsiek plurale wereld juist in de weg? Is de oproep van activisten als Naomi Klein en Sylvana Simons om alle verzetsbewegingen te verenigen een oproep tot centralisatie, of juist een erkenning en bestendiging van hun inherent decentrale karakter?

Het veranderende gezicht van protest is daardoor des te interessanter. Hoe kan je in de huidige samenleving mensen activeren om te gaan protesteren? Welke invloed hebben sociale media op de dynamiek van protest? En hoe zou eventueel een centrale leider online kunnen verrijzen? De bewegingen Occupy, Black Lives Matter and #metoo laten de veranderende dynamiek zien die sociale media aan protestbewegingen hebben toegevoegd. Samen met activisten, academici en het publiek zoekt SPUI25 in Spe deze avond naar concrete manieren om anno 2018 te protesteren.

Over de sprekers

Nina Boelsums is activist, kunstenaar en student. Zo maakt zij zich in protestmarsen hard voor verschillende thema’s en is ze zelf actief in de privacy beweging. Als initiatiefnemer voor het referendum over de sleepwet probeert zij via klassieke instellingen invloed te krijgen op de bevoegdheden van inlichtingendiensten.

Menno Groothuis is bekend met het activisme. Hij is actief betrokken bij de Amsterdamse afdeling van DiEM25, een pan-Europese beweging die is opgericht door Yanis Varoufakis. DiEM25 pleit voor democratie in de EU en probeert decentraal te zijn, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

Justus Uitermark is politiek socioloog aan de UvA. Thema’s in zijn onderzoek zijn sociale bewegingen en netwerken. Daarbij onderzoekt hij de relatie tussen communicatietechnologieën en de ontwikkeling van protestbewegingen. Hij kan duiding geven aan de dynamieken van huidige vormen van protest, puttend uit zijn onderzoek over Anonymous, immigrant’s rights activism en de spanning tussen multiculturalisme en verzet tegen politieke correctheid.

Floor Hoogeboom is redactielid van SPUI25 in Spe en één van de moderatoren van de avond. Ze heeft de bachelors Geschiedenis en Communicatiewetenschap behaald en is dit jaar begonnen aan de Onderzoeksmaster Geschiedenis. Ook schrijft zij sinds kort voor Folia.

Thomas van der Veen is ook lid van de redactie van SPUI25 in Spe en de tweede moderator. Hij is socioloog en volgt op dit moment een master in Politieke Economie en Computational Science. Op het gebied van protest acht hij zich nog te weinig actief, maar hij is naarstig op zoek naar vormen van verzet.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam