Snijpunt Isfahan: een Iraans avontuur

14feb2018 17.00 - 18.30

Evenement

Een vader en dochter gaan samen op reis naar Isfahan, Iran, op zoek naar een fabriekje waar een uniek stenen mozaïek kan worden gemaakt. Daar komen verschillende werelden samen: die van ouder en kind, die van bèta en alfa, die van rationaliteit en emotie en die van het oosten en het westen. Een programma naar aanleiding van het verschijnen van ‘Snijpunt Isfahan’ van Maite Karssenberg.

De vader van Maite Karssenberg is bezeten van islamitische mozaïeken. Op zijn zolderkamer op Texel ontwerpt hij geometrische patronen volgens de eeuwenoude Perzische traditie. Maite is erbij als haar vader een doorbraak bereikt: hij heeft, zo beweert hij, een patroon ontworpen dat nog nooit eerder is bedacht. Samen vatten ze het plan op om een reis naar Isfahan te maken, naar het centrum van de Perzische mozaïekkunst.

Onder leiding van moderator Frank Westerman wordt in dit programma het Iraanse avontuur van vader en dochter Karssenberg opnieuw tot leven gebracht. Maite Karssenberg vertelt in woord en beeld over hun zoektocht, het Iran dat zij leerden kennen en het boek. Goossen Karssenberg zal in een minicollege uitleg geven bij de geometrie achter de islamitische mozaïekkunst en de patronen uit het boek. Tot slot is er een korte muzikaal-poëtische performance van Shervin Nekuee en Balout Khazraei, kenners van de mystieke Perzische poëzie, en is er ruimte voor een interview met de sprekers en vragen uit het publiek.

-

Maite Karssenberg

Over de sprekers

Maite Karssenberg (1989) is schrijfster en historica. Ze schrijft over literatuur en geschiedenis voor diverse tijdschriften. Snijpunt Isfahan is haar eerste boek. Haar idee voor dit reisverhaal werd bekroond met de VPRO Bagagedragerprijs. Maite werkt nu aan een biografie over de negentiende-eeuwse vrijdenkster en publiciste Geertruida Kapteyn-Muysken. Daarnaast is ze redacteur bij De Nederlandse Boekengids.

Goossen Karssenberg (1962) studeerde grondslagen van de natuurkunde en wiskunde. Hij heeft bij diverse scholen in Midden-Nederland lesgegeven. Sinds 2007 maakt hij studie van de ontwerptraditie van islamitische geometrische patronen. Hij maakte studiereizen, ontwikkelde onderwijsmateriaal, gaf diverse workshops en publiceerde artikelen rond dit thema. In 2017 startte hij samen met beeldend kunstenaar Maria Roelofsen Museum Galerie RAT (Recomposed Art Texel), waarvan zijn ontwerpstudio onderdeel is.

Shervin Nekuee is socioloog, publicist en programmamaker. Hij studeerde aan de Universiteit van Utrecht en woont in Den Haag. Hij schreef De Perzische paradox: verhalen uit de islamitische republiek Iran (2006), uitgegeven door De Arbeiderspers. Op negentienjarige leeftijd vluchtte hij uit Iran, omdat hij weigerde deel te nemen aan de oorlog tegen Irak. Als socioloog, publicist en programmamaker is hij in het bijzonder geïnteresseerd in de culturele en sociale aspecten van de multiculturele samenleving en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Balout Khazraei is opgegroeid in een kunstzinnige familie in Iran en leerde zich al vroeg uitdrukken in muzikale en kunstzinnige taal. In Iran studeerde ze klassieke Perzische muziek, in Nederland Kunstacademie en later Pabo. In haar werkwijze ligt de nadruk op ruimte scheppen voor creatieve en kunstzinnige communicatie om mensen en culturen te verbinden. Zij doceert als NT2 docent met veel enthousiasme Nederlands aan vluchtelingen aan Hamrah Instituut in Rotterdam.

Frank Westerman (moderator) is schrijver en journalist. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver is hij bekend van De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007), Dier, bovendier (2010) en Een woord een woord (2016), dat werd bekroond met de Bob den Uylprijs en de M.J. Brusseprijs. Zijn laatste boek is In het land van de ja-knikkers (2017).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25