Marita Mathijsen - Een bezielde schavuit, biografie over Jacob van Lennep

In samenwerking met uitgeverij Balans en de Faculteit Geesteswetenschappen

27jan2018 17.00 - 18.30

Evenement

Marita Mathijsen schreef met ‘Een bezielde schavuit’ Van Lennep’s levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, waar ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen. De feestelijke presentatie.

Jacob van Lennep, gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd. Als telg uit een voorname Amsterdamse familie voelde hij de last daarvan op zich drukken. Want iemand van zijn afkomst moest zich conformeren, en dat lag hem niet. Al op zijn negentiende verwekte hij een buitenechtelijk kind. Toen hij 32 was, ging hij ervandoor met een nieuwe liefde en liet zijn vrouw met vier kinderen achter. Zijn vader kon hem nog net tegenhouden.

Hij werd niet herkozen als lid van de Tweede Kamer, omdat hij spotverzen over de vaderlandse geschiedenis schreef. Zijn daadkracht was enorm: Amsterdam dankt zijn waterleiding aan hem en Den Haag het behoud van de Ridderzaal. Hij was betrokken bij de plannen voor het Amstel Hotel, het Noordzeekanaal en het Rijksmuseum. Maar Jacob van Lennep was bovenal een getalenteerde, enorm productieve schrijver die de moed had zijn eigen weg te volgen in een door conventies bepaalde tijd.

Programma

  • Opening van het programma door moderator Alma Mathijsen en uitgever Plien van Albada
  • Interview Marita Mathijsen met Jacob van Lennep
  • Liederen op teksten van Jacob van Lennep, met Joan Berkhemer aan de piano, gezongen door bariton Job Hubatka (een nazaat van Van Lennep)
  • Schrijver Atte Jongstra over de negentiende eeuw
  • Liederen op teksten van Van Lennep
  • Hoogleraar Hans Renders over de biografie
  • Interview biograaf Dik van der Meulen met Marita Mathijsen

De bijeenkomst is hier terug te zien. 

Over de sprekers

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze schreef verschillende standaardwerken, waaronder De geest van de dichter (1990), De gemaskerde eeuw (2002) en Historiezucht (2013). Haar werk werd met verschillende prijzen onderscheiden.

Hans Renders is hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie en sinds 2004 directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dik van der Meulen is neerlandicus, schrijver en biograaf.

Joan Berkhemer is violist, dirigent en componist.

Job Hubatka is bariton en familie van Jacob van Lennep. 

Atte Jongstra is schrijver en essayist. 

Alma Mathijsen (1984), moderator, studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen. In september 2017 verscheenhaar roman Vergeet de meisjes.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25