Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Tien jaar geleden, op woensdag 15 maart 2007, opende SPUI25 voor het eerst haar deuren. Tijdens een pilotbijeenkomst sprak cabaretier Freek de Jonge met auteur Kees Fens over humor en literatuur. Nu, bij het tienjarig jubileum van SPUI25, keert Freek de Jonge terug op ons podium en spreekt hij met schrijver Oek de Jong over lijden en literatuur. Moderatie: Margot Dijkgraaf.

Detail Summary
Datum 18 september 2017
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

In de SPUI25- jubileumweek gaat Margot Dijkgraaf met Freek de Jonge en Oek de Jong in gesprek over lijden en literatuur. Lijden neemt in de literatuur een belangrijke plek in; sommigen beweren zelfs dat er zonder lijden geen literatuur kan bestaan. Maar dan blijft de vraag: wat ís lijden precies? Wat moeten we nou eigenlijk met al dat leed? En is het mogelijk om, met het omzetten van lijden in verhalen, enige betekenis te geven aan het lijden van de mens?
Met gespreksleider Margot Dijkgraaf onderzoeken Freek de Jonge en Oek de Jong hoe lijden in hun eigen werk een rol speelt, hoe het dankzij de literatuur mogelijk wordt de grenzen van het eigen lijden te overschrijden en je in andermans leed in te leven. Ook werpen ze hun blik vooruit en denken ze na over het lijden van de toekomstige mens.

Over de sprekers

Freek de Jonge is cabaretier, schrijver, zanger en presentator . De Jonge brak samen met Bram Vermeulen door als het sociaal geëngageerde duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Vanaf 1980 ging hij solo en maakte hij naam als één van de bekendste cabaretiers van Nederland. Hoewel hij zware en geëngageerde onderwerpen nooit uit de weg gaat, blijft de motor achter zijn werk en voorstellingen uiteindelijk toch altijd ‘de lach’.

Oek de Jong is schrijver van onder meer het veelbekroonde Pier en Oceaan. Hij was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. In 1977 debuteerde hij met een verhalenbundel. Zijn doorbraak was in 1979 met de roman Opwaaiende zomerjurken, waarvoor hij de F. Bordewijkprijs kreeg.

Margot Dijkgraaf (moderator) is literatuurcriticus (NRC), auteur, interviewer en intendant literatuur & debat bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. De Thalys en de TGV zijn haar kantoor. Ze was de eerste directeur van SPUI25 (2007- 2014). Ze vervult een aantal advies-, jury- en bestuursfuncties in het culturele veld, leidt de leesclub Frans bij Athenaeum Boekhandel, initieert literaire avonden in buiten- en binnenland, onder andere bij de OBA, en geeft lezingen en lessen over literatuur. Ze werkt momenteel aan een literaire Tour de France, een nieuw boek over hedendaagse Franse literatuur, dat bij AUP zal verschijnen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam