We haten elkaar meer dan de Joden

In samenwerking met Uitgeverij Athenaeum

30nov2017 20.00 - 21.30

Evenement

Bahram Sadeghi praat met journaliste en historica Els van Diggele die tijdens haar onderzoek in de Palestijnse gebieden dissidenten bezocht en andere geïnformeerde onafhankelijke Palestijnen: mensen met lef, die vrijuit spreken. Het kwam samen in haar boek 'We haten elkaar meer dan de Joden'. Het is bekend dat Palestijnen al vijftig jaar dagelijks lijden onder de bezetting, maar dat de gewone Palestijn ook onderdrukt wordt door zijn eigen leiders, is minder bekend.

Het boek We haten elkaar meer dan de Joden laat zien hoe het komt dat Palestijnen vaak banger voor elkaar zijn dan voor de Israëliërs. De broederstrijd, een constante in de Palestijnse geschiedenis, bleef lang verborgen achter de schermen van de wereldpolitiek terwijl de gewone Palestijn er dagelijks schade van ondervindt. Met het boek We haten elkaar meer dan de Joden wordt er aandacht besteedt aan dit onderwerp. Het boek probeert daarmee het onvolledige beeld over de Palestijn bij te stellen. 

Tien jaar na de burgeroorlog tussen Hamas en Fatah lijkt een Palestijnse onafhankelijke staat een gepasseerd station en stevenen de Palestijnen af op hun eigen tweestatenoplossing. Dat is het lot van een volk dat wél kan rekenen op een eindeloze stroom media-aandacht en miljarden Euro's die Europese (hulp)organisaties en politici al naar de regio hebben gestuurd.

Bahram Sadeghi praat met journaliste en historica Els van Diggele die tijdens haar onderzoek in de Palestijnse gebieden dissidenten bezocht. Een vraaggesprek over een machtsstrijd en de gevolgen hiervan voor de gewone Palestijn. 

Over de sprekers

Els van Diggele is historica en journaliste. We haten elkaar meer dan de Joden is het laatste deel van haar drieluik over onderlinge conflicten bij Israëliërs en Palestijnen. Eerder verscheen het eerste deel, over joden: Een volk dat alleen woont, en het tweede, over christenen: Heilige ruzies.

Bahram Sadeghi (1967, Iran) is programmamaker. Met een achtergrond bij de televisie, heeft Sadeghi zich in de afgelopen jaren vooral toegelegd op het organiseren van debatten en schrijven. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25