Verschuivende perspectieven in de verbeelding van slavernij en kolonialisme (deel 2)

In samenwerking met NWO

17okt2017 20.00 - 21.30

Evenement

Deel 2 van deze reeks verkent het Aziatische slavernijverleden en hoe dit beter te begrijpen. Veel samenlevingen worstelen met de representatie van hun verleden. Nu er steeds meer wetenschappelijk onderzoek is naar dit tijdperk stellen wij ons de vraag: kan dit onderzoek een bijdrage leveren aan de verbeelding van het slavernijverleden in literatuur en (beeldende) kunst?

Het koloniale verleden wordt over het algemeen verbeeld als een verleden van macht en rijkdom. Dit perspectief op het verleden is eenzijdig en doet geen recht aan de pluriformiteit van de geschiedenis. Met het vele nieuwe onderzoek dat wordt gedaan kijken we in dit programma opnieuw naar dit verleden, en de representatie ervan in kunst en literatuur. Wat is de rol van kunst in een globaliserende samenleving in relatie tot een slavernijverleden? Hoe werkt het verleden door in het heden? Deze avond gaan onderzoeker Matthias van Rossum, choreografe Ubit Iskandar en schrijver Gustaaf Peek met elkaar en het publiek in gesprek. Moderatie: Nancy Jouwe

Over de sprekers

Matthias van Rossum is senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en bestudeert momenteel de geschiedenis van slavernij en slavenhandel in vroegmoderne Azië als hoofdonderzoeker in het NWO-onderzoeksproject Tussen lokale schulden en wereldwijde markten: Verduidelijking van slavernij in Zuid- en Zuidoost-Azië 1600-1800.

Ubit Iskander is choreografe en maker van de dansvoorstelling The Golden Fruit. Hierin wordt de grote invloed van Indonesische dans op westerse Klassiek Ballet onderzocht. Culturele uitwisseling gebeurde aan het Franse hof in de tijd dat Louis XIV onderhandelaar was tussen de Nederlanders en de Britten in de Vrede van Breda. Daarbij werden de Indonesische Banda-eilanden verruild voor Manhattan en kregen de Nederlanders het monopolie op nootmuskaat.

Gustaaf Peek is schrijver en debuteerde in 2006 met roman Armin. Daarna volgden Dover, dat werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs, en Ik was Amerika, dat werd bekroond met de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held, waarvan meer dan 40000 exemplaren werden verkocht, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Over de moderator: Nancy Jouwe is onderzoeker, publicist en curator en doceert aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland op het gebied van postkoloniale geschiedenis, gender, ras, seksualiteit en populaire en visuele cultuur. Daarnaast is ze projectleider van onderzoeksproject Mapping Slavery NL. Haar laatste publicatie (met co-auteurs Dienke Hondius, Dineke Stam, Jennifer Tosch) heet Dutch New York Histories, Connecting Native American, African and Slavery Heritage.

NWO

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Lokatie:

Doelenzaal, Universiteits Bibliotheek UvA, Singel 425 - Amsterdam.

Gepubliceerd door  Spui25