Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Soms doet een verhaal, feit of kunstobject net anders kijken naar de werkelijkheid: het opent de blik. Tijdens de feestelijke boekpresentatie van hun essaybundel Blikopener nodigt jongerenredactie SPUI25 in Spe het publiek uit om de zeer uiteenlopende onderwerpen uit hun bundel te bekijken met een frisse blik, voorbij de heersende mythes en dogma’s.

Detail Summary
Datum 6 oktober 2017
Tijd 20:00 - 21:30
-
-
De auteurs van het boek Blikopener. Vlnr: Niek Bollemeijer, Bram van Vulpen, Ernée Derckx, Philip Stein, Laura Burgers, Ramon Creyghton, Hugo van Dam.

Jongerenredactie SPUI25 in Spe presenteert 'Blikopener: perspectieven van geëngageerde twintigers'.

Is de mens in essentie monogaam? Waarom zijn complottheorieën zo populair? Moet de macht van multinationals begrensd worden? Hoe beïnvloedt cultuur de bètawetenschap? Is het taboe op pedofilie effectief om kindermisbruik te voorkomen? En wat bezielt de obsessieve gezondheidsfreak? In Blikopener trekken zeven geëngageerde twintigers een blik aan perspectieven open om deze vraagstukken te lijf te gaan – en wel in naam van de vrijheid van meningsverandering. Hun inzichten zijn luchtig van toon maar nietsontziend.

Aan de hand van hun essays gaan de jonge auteurs in gesprek met deskundigen. Het toenemende wantrouwen in de resultaten van wetenschappelijk onderzoek staat daarbij centraal. Klimaatsceptici, voedingsgoeroes en complotdenkers: het is eenvoudig om twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van expertise. Tegelijkertijd doen veel wetenschappers kritiek te snel af als pseudoscepsis. Te midden van de post truth samenleving pleiten de auteurs voor een open publiek debat tussen experts en leken. Daarbij wordt altijd gezocht naar een ‘blikopener’: een verhaal dat net anders doet kijken naar de werkelijkheid.

SPUI25 in Spe interviewt complotten-expert Jaron Harambam en polyamore-relatiecoach Roos Reijbroek. Het eerste exemplaar wordt feestelijk uitgereikt aan voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham Het programma wordt muzikaal omlijst door leden van het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Blikopener is al te reserveren via de website van Amsterdam University Press. Meer informatie over het boek, de essays en de auteurs is te vinden op de website blikopenerboek.nl.

SPUI25 in Spe bestaat uit Laura Burgers, Ernée Derckx, Niek Bollemeijer, Ramon Creyghton, Hugo van Dam, Philip Stein en Bram van Vulpen. Als jongerenredactie van academisch-cultureel podium SPUI25 organiseren zij debatten over schurende maatschappelijke thema’s. De essaybundel die zij deze avond presenteren bevat hun meest spraakmakende programma’s op papier en slaat zo een brug tussen wetenschap en publiek.

Over de sprekers

Jaron Harambam (1983) is socioloog en specialist op het gebied van de cultuur van complotdenkers en complottheorieën. Eind oktober promoveert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift The Truth Is out There: Conspiracy Culture in an Age of Epistemic Instability.

Roos Reijbroek (1989) is relatiecoach, gespecialiseerd in polyamorie en andere vormen van consensuele non-monogamie. Onder haar vlag De Meerminners fasciliteert ze gespreksavonden voor polyamoristen en coacht ze hen in hun zoektocht naar (een) relatie(s) die goed bij hen past/passen.

Boris van der Ham (1973) is voormalig Kamerlid voor D66, ondernemer, bestuurder, schrijver, acteur en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij studeerde geschiedenis, voltooide de toneelacademie in Maastricht en acteerde bij diverse gezelschappen. Hij werd in 2002 met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer verkozen, na een periode als voorzitter van de Jonge Democraten en bij het Europees Parlement. Als politicus werkte hij aan een reeks wetsvoorstellen over bijvoorbeeld het raadgevend referendum, gelijke behandeling en afschaffing van het verbod op godslastering. Zijn publieke optredens, video’s en essays gaven hem bekendheid onder jongeren en leverden hem diverse prijzen op. Afgelopen lente stond hij elke avond op het podium in de musical Ciske de Rat. Zijn laatste boek De koning kun je niet spelen gaat over de overeenkomst tussen politici en acteurs.

Aanbevelingen

Wij zijn buitengewoon trots op onze jongerenredactie en deze proeve van hun kunnen. SPUI25 in Spe fungeert sinds 2013 als kweekschool voor bevlogen en breed geïnteresseerd academisch talent. Hoezeer deze redactie in staat is de tijdsgeest te pakken en vorm te geven in boeiende verhaallijnen, blijkt uit dit boek. Barbara Coolen (inhoudelijk leider SPUI25)

Blikopener is een even inspirerende als noodzakelijke aanvulling op het normale studieprogramma voor elke student of wetenschapper die meer wil zijn dan alleen een vakidioot. André Klukhuhn (filosoof en voormalig directeur Studium Generale Universiteit Utrecht)

Een bruisende verzameling verlichte essays over het spanningsveld tussen wetenschap, technologie en informatie enerzijds, en emotie, vooroordeel en sociale betrokkenheid anderzijds. Uitdagend en geestverruimend! Sander Bais (hoogleraar natuurkunde Universiteit van Amsterdam en Sante Fe Institute)

SPUI25 in Spe heeft de vinger aan de pols. Een vlot geschreven bundel die de lezer informeert en aan het denken zet. Warm aanbevolen voor iedereen – jong en oud – die van overweging houdt. Linda Duits (sociaal wetenschapper en oprichter Diep Onderzoek)

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Dominicuskerk, Spuistraat 14, 1012 TS Amsterdam. Ingang om hoek Korsjespoortsteeg, deur open vanaf 19:30.

AANMELDEN