Anders leren denken via kunst. Liesbeth Bik en Mia You in gesprek met Frans-Willem Korsten

In samenwerking met de KNAW

10okt2017 19.30 - 21.30

Evenement

Tijdens de tweede gespreksavond van de serie KunstKracht gaan Liesbeth Bik en Mia You met elkaar in gesprek over hoe zij het publieke domein vandaag de dag in Nederland ervaren, en op welke manier kunst hiermee te verbinden is.

Wat is het publieke domein eigenlijk? En op welke manier vormt het ons en de manieren waarop we handelen en voelen? En welke rol speelt kunst hierin? Kan kunst ons helpen om nieuwe verbeelding te geven aan het publieke domein of dit verruimen? Voertaal: Nederlands en Engels

Over de sprekers

Liesbeth Bik werkt sinds 1995 samen met Jos van der Pol als het kunstenaarscollectief Bik Van der Pol. In hun artistieke werk onderzoekt Bik Van der Pol hoe kunst onze publieke ruimte vormgeeft, en hoe kunst mogelijkheden biedt om die publieke ruimte om te buigen tot een plaats voor reflectie en verbeelding. Hun werk gaat steeds de interactie aan met de specifieke (sociale, politieke, geografische) omgeving waarin het tot stand komt. Hun werk was onder meer te zien in Witte de With in Rotterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven, ACCA in Melbourne, PAMM in Miami, en Biennales van Sao Paulo, GwangJu, Istanbul, Venetie, Lyon, en Seoul. Recent publiceerden zij School of Missing Studies (met het Sandberg Instituut) en WERE IT AS IF-Beyond An Instittion That Is (met Witte de With). Liesbeth Bik is lid van de Academie van Kunsten, core tutor bij het Piet Zwart Instituut, en adviseur bij de Jan van Eijck Academie in Maastricht. Zij woont en werkt in Rotterdam.

Mia You is een in Korea geboren dichteres, die is opgegroeid in het noorden van Californië. In 2014 is zij naar Nederland verhuisd. Zij is auteur van het boek I, Too, Dislike It (1913 Press, 2016). Daarnaast is zij docente Engels aan de Universiteit Utrecht.

Frans-Willem Korsten is hoogleraar literatuur en samenleving aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en daarnaast als senior researcher verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. Zijn boek over hedendaagse barok komt binnenkort uit bij Amsterdam University Press.

KunstKracht: Verbeelding en activisme in een post-truth-tijdperk

We bevinden ons in een post-truth-tijdperk, waarin feiten niet leidend en nieuws niet waar lijken te hoeven zijn. Als feiten er niet meer toe doen, krijgt de verbeelding dan vrij spel? Of wordt zij juist beknot? Staan kunstenaars, de meesters van de verbeelding, machteloos of zijn zij juist de rolmodellen die onze politieke verbeelding kunnen bevrijden en tot actie aanzetten? Welke politieke kracht kunnen we toekennen aan kunst? Hoe zit het met kunst en politieke verbeelding in Nederland? 

De Akademie van Kunsten organiseert in samenwerking met het Leiden University Centre for the Arts in Society en SPUI25 de reeks gespreksavonden KunstKracht waarin kunstenaars met wetenschappers en publiek spreken over de kracht van kunst, het belang van politieke verbeelding en de rol die kunst daarbij kan spelen.

De overige data in deze reeks zijn:

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25