Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan

In samenwerking met Amsterdam University Press

26sep2017 17.00 - 18.30

Evenement

Piet Mondriaan is nooit getrouwd en ging zelfs geen langdurige relatie aan. Zo ging de kunstenaar van ‘rood, geel en blauw’ de geschiedenis in als een wat stijve asceet. Maar was hij dat ook? In het boek Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan komen tientallen vrouwen aan bod die een rol speelden in het leven van de schilder. Wie waren deze vrouwen en wat betekenden ze voor Mondriaan?

Piet Mondriaan (1872-1944) sloot vriendschap met talloze mooie, intelligente, kunstzinnige en ambitieuze vrouwen in Amsterdam, Parijs, Londen en New York. Dat kon leiden tot ‘eindeloze kussen’ en zelfs tot een verloving. Enkele van deze vrouwen vereeuwigde Mondriaan in bijzondere, sferische vrouwenportretten. Een aantal van hen, zoals kunstenaressen Jacoba van Heemskerck, Marlow Moss en Charmion von Wiegand, en verzamelaars als Sophie Lissitzky-Küppers, Ida Bienert en Peggy Guggenheim boden hem niet alleen vriendschap, maar zijn ook van invloed geweest op zijn carrière. Ze promootten zijn werk, (ver)kochten het en zochten geschikte connecties om zijn afzetgebied uit te breiden.

In het boek Vrouwen in het leven van Piet Mondriaan werpen Katjuscha Otte en Ingelies Vermeulen nieuw licht op de rol die vrouwen in het leven van Mondriaan speelden. Hoe ging hij privé met hen om en welke rol was er weggelegd voor vrouwelijke kunstenaressen en verzamelaars in de ontwikkeling van zijn werk? En in de verspreiding en verkoop ervan? Zij zullen, in woord en beeld, aan bod komen tijdens de feestelijke presentatie.

Over de sprekers

Kunsthistorici Katjuscha Otte (1972) en Ingelies Vermeulen (1973) werken ruim acht jaar samen onder de naam otte+vermeulen kunstprojecten. Ze zijn gespecialiseerd in kunst uit de periode 1880-1940, een periode vol verandering in kunst en maatschappij. Ze organiseerden tentoonstellingen over onder meer Raoul Hynckes, Agatha Zethraeus en Hendrik Valk en maakten thematentoonstellingen als Nachtlicht en Maria, idool van alle tijden. Zij schreven hierover in talloze (publieks)bladen en catalogi. Voor het Mondriaanhuis ontwikkelden zij een permanente zaal over het leven en werk van Piet Mondriaan. Ook werkten ze mee aan de boeken De ateliers van Piet Mondriaan, Piet Mondriaan – Evolutie  en Mondriaan - Leven en werk.

Eva Rovers (moderator) schreef de biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Het boek werd afgelopen november bij SPUI25 gepresenteerd. Zij kreeg exclusief inzage in het persoonlijke archief van Büch, waardoor zij heel nieuw licht kon werpen op dit ongrijpbare fenomeen. Eerder schreef zij de veelgeprezen biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller: De eeuwigheid verzameld.

Het muzikale intermezzo wordt verzorgd door bassist Freek Mulder en saxofonist Guus Janssen, twee enthousiaste jonge muzikanten. Zij gebruiken een uiteenlopend repertoire van onder meer Duke Ellington en Miles Davis als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen ook eigen composities. Hun muziek ontstaat voor een groot deel ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25