Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dit najaar verschijnt bij de 220’ste sterfdag van Mary Wollstonecraft de eerste Nederlandse vertaling van haar feministische klassieker ‘Pleidooi voor de rechten van de vrouw’. Met Jet Bussemaker, Myriam Everard, Renée Römkens, Daan Roovers, Maartje Laterveer, Jannet Vaessen en Jabik Veenbaas.

Detail Summary
Datum 7 september 2017
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

In ‘Pleidooi voor de rechten van de vrouw’ trok Wollstonecraft ten tijde van de Franse Revolutie ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande tijdgenoten over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici. 

Welke relevantie heeft het boek nu nog, voor vrouwenrechten, emancipatie en feminisme? En waarom is het boek nu pas vertaald? Onder andere een feministe, historica, filosofe en minister geven antwoord op die vraag.

Over Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft, de oermoeder van het feminisme, schreef in 1792 haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw. Daarin trok zij ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande tijdgenoten over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici.

Over de sprekers

Jet Bussemaker is demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarvoor was zijn o.a. verbonden als onderzoeker en docent aan de UvA en rector van de Hogeschool van Amsterdam.

Myriam Everard is historica en gespecialiseerd in de positie van vrouwen aan het eind van de 18e eeuw. Ze zocht jarenlang naar de oorspronkelijke (18e eeuwse) vertaling van Wollstonecraft.

Renée Römkens is directeur/bestuurder van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde criminologie en psychologie aan de Radboud Universiteit. 

Daan Roovers is filosofe en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, met een bijzondere interesse in onderwijs en opvoeding.

Jannet Vaessen is directeur van WOMEN Inc., een netwerk voor vrouwen die zichzelf en elkaar willen versterken. Ze werkte eerder als zelfstandig ondernemer, programmamaker, opnameleider en producent voor verschillende omroepen. Vaessen is auteur van Iedereen Inc. Hoe in- en uit-sluiting werkt en hoe je dat kunt beïnvloeden

Jabik Veenbaas studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam en Wijsbegeerte en Fries aan de Vrije Universiteit. Hij schrijft gedichten, toneelstukken, verhalen en essays. Veenbaas schreef de introductie bij de Nederlandse vertaling van A Vindication of the Rights of Woman en schreef een hoofdstuk over Wollstonecraft in zijn boek De Verlichting als kraamkamer (2013).

Maartje Laterveer (moderator) schrijft als journalist voor VogueVolkskrant MagazineOpzij en FD Persoonlijk. Vrouwen en feminisme hebben haar bijzondere belangstelling, en ze onderzoekt graag vanuit verschillende perspectieven de vraag wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam