No place for a rebel

In samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

14sep2017 20.00 - 21.30

Evenement

'No place for a rebel' is een aangrijpende film over een kindsoldaat van het Verzetsleger van de Heer (LRA) in Oeganda een gaat over een slachtoffer dat tegen wil en dank zelf dader geworden is van gruwelijke misdrijven. Een vertoning van de film met Q&A met Thijs Bouwknegt, Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos. Voertaal: Engels.

16 jaar nadat hij ontvoerd is door het Oegandese rebellenleger van Joseph Kony, keert Opono Opondo terug naar huis. Hij kent dan alleen een leven als wrede oorlogscommandant en heeft grote moeite zich aan te passen aan een vreedzaam leven, waar hij de conventies niet kent, en zijn buren bovendien bang voor hem zijn. De film toont zijn worsteling zijn oorlogsverleden een plek te geven en zich te verzoenen met de mensen om hem heen.

De film wordt eerst gezamenlijk bekeken. Vervolgens is er een Q&A met Thijs Bouwknegt, Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos. 

Over de sprekers

Thijs Bouwknegt is historicus, jurist en journalist gespecialiseerd in Afrika, international strafprocessen, transitional justice en massaal geweld. In Groningen (RuG) studeerde hij Niet-Westerse Geschiedenis en International Recht en in Amsterdam (UvA) studeerde hij Genocide Studies. Thijs is onderzoeker bij het NIOD en Universitair Docent Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam (Uva). Zijn onderzoek richt zich op juridische en historische waarheidsvinding met betrekking tot massaal geweld en genocide in Afrika (met name het Grote Merengebied en West-Afrika).

Maartje Wegdam is filmmaker en docent aan de Hogeschool Utrecht. Voorheen was Wegdam journalist bij verschillende Nederlandse omroepen.

Ariadne Asimakopoulos is documentairemaker en trainer/consultant op het gebied van jeugd, vrede en veiligheid. Zij studeerde Conflict Studies en Human Rights. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25