Hoe zit het nu eigenlijk met het populisme? Een avond met Cas Mudde

In samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press

15jun2017 20.00 - 21.30

Evenement

Naar aanleiding van het verschijnen van het Elementaire Deeltje ‘Populisme’ van Cas Mudde en Cristóbal Rovira Kaltwasser organiseren SPUI25 en AUP een publieksbijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Over populisme wordt veel gesproken en geschreven, maar de betekenis van de term varieert. Wat is populisme echt? Wie zijn populistische leiders? En wat is de relatie tussen populisme en democratie?

Tijdens deze avond buigen we ons over het populisme. De auteurs omschrijven populisme als een ideologie die de samenleving in twee groepen scheidt: die van het ‘echte volk’ versus die van de ‘corrupte elite’. Aan de hand van diverse populistische bewegingen — rechtse partijen in Europa, linkse presidenten in Latijns-Amerika en de Tea Party in Amerika — illustreren zij de hedendaagse invloed van deze ideologie. Ook ambivalente persoonlijkheden van populisten als Donald Trump, Silvio Berlusconi, Jean-Marie Le Pen en Hugo Chávez komen aan bod.

Cas Mudde zal spreken over populisme, waarbij hij zich afvraagt wat de langetermijngevolgen van de huidige populistische trend zijn. Hij krijgt reacties van Myrthe Hilkens (journalist en programmamaker en oud-politicus voor de PvdA) en Tofik Dibi (schrijver en oud-politicus voor GroenLinks), onder leiding van moderator Sarah de Lange (hoogleraar UvA en populisme-expert). Hoe ervaren zij de opkomst van populisme in de Nederlandse politiek? 

Over de spekers

Cas Mudde is universitair hoofddocent aan de School of Public and International Affairs van de Universiteit van Georgia (VS) en onderzoeker aan het Center for Research on Extremism (C-REX) van de Universiteit van Oslo (Noorwegen). Daarvoor werkte hij aan de Universiteit Leiden en Antwerpen.

Myrthe Hilkens is freelance journalist en politicus. Ze zat in de Tweede Kamer namens de PvdA, maar besloot in augustus 2013 de Kamer te verlaten omdat haar idealen niet langer strookten met de wijze waarop zij politiek kon bedrijven. Hilkens studeerde journalistiek in Tilburg. Ze werkte onder andere bij Opzij, BN/De Stem en dagblad De Pers. Ze schreef in 2008 het controversiële boek McSex,  waarin ze een ontluisterend beeld schetst van de nieuwe generatie tieners. Onder invloed van porno, internet en videoclips hebben jongeren een verknipt beeld van seksualiteit ontwikkeld.

Tofik Dibi is voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks 2006-2012 en schrijver. Hij was student cultuur en media in Amsterdam. Dibi was actief in buurtverenigingen en als organisator van demonstraties. In de Tweede Kamer hield hij zich bezig met onder meer onderwijs justitie, veiligheid, jeugd en gezin en integratie. In 2015 kwam zijn autobiografische boek Djinn uit. In het boek vertelt Tofik over zijn jeugd, zijn tijd in de Tweede Kamer en zijn homoseksualiteit. 

Sarah de Lange (moderator) is bijzonder hoogleraar op de dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Voor haar komst naar de UvA was zij als Jean Monnet Fellow verbonden aan het Robert Schuman Centre for Advanced Studies van het European University Institute (Florence). De Lange is sinds 2011 lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur en adviseert in deze hoedanigheid parlement en regering, en ook bestuurlijke organisaties, over het functioneren van de Nederlandse democratie.

XX

Over Elementaire Deeltjes

Elementaire Deeltjes, de nieuwe serie van Amsterdam University Press (AUP), maakt kennis toegankelijk voor een breed publiek. Het lezen van een Elementair Deeltje is dé manier om snel van alles te weten te komen over een onderwerp. Elementaire Deeltjes is een serie handige en handzame inleidingen, die antwoord geeft op de vraag: ‘Hoe zit dat nu eigenlijk?’

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25