Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe ziet online anonimiteit eruit? Wat voor artistieke tactieken zijn er om digitale identiteitsherkenning te ondermijnen? Tijdens dit programma bespreken Daniël de Zeeuw, Kim de Groot en Patricia de Vries de verschillende hedendaagse vormen van beeldcultuur rondom het ‘online self.’ Moderatie: Geert Lovink.

Detail Summary
Datum 27 juni 2017
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

'On the internet, nobody knows you’re a dog.' De nineties- droom, waarin het internet door haar eerste profeten werd verkondigd als parallel universum, een cyberwereld waarin je kon zijn wie je maar wilde zijn en niemand je naam wist, was altijd al een droom. Met Facebook kwam aan die utopie een einde. Enter de wereld van geverifieerde gebruikersprofielen en algoritmisch gepersonaliseerde Timelines™, die wederzijdse 'vrienden' in 'gemeenschappen' met elkaar verbindt. 

De mythische kracht van de cyberwereld houdt desalniettemin stand. Op image-board sites zoals 4chan wordt met onpersoonlijke en collectieve vormen van identiteit geëxperimenteerd: een wereld van anonieme maskers en monsters. Zo ook binnen de kunstwereld. Een groeiende groep kunstenaars biedt weerstand tegen het gebruik van zogenoemde identity recognition software door maskers en camouflagekleding te ontwerpen die dergelijke technologieën verstoort. 

Over de sprekers

Daniël de Zeeuw is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam (ASCA) en doet onderzoek naar de iconografie van anonimiteit in populaire internetcultuur.

Patricia de Vries is onderzoeker bij het Instituut voor Netwerkcultuur aan de Hogeschool van Amsterdam en promovenda aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze doet onderzoek naar de verbeelding van algoritmes in de kunsten. 

Kim de Groot is kunstenaar en oprichter van het collectief Mona Lisa's en doet onderzoek naar de relatie tussen Internet memes en folklore met als werktitel Me In Us. Sinds mei 2017 tourt Mona Lisa's door het land met de Me In Us waarin ze experimenteren met collectieve ervaringen geïnspireerd op o.a. rituelen van internet subculturen.

Geert Lovink (moderator) is mediatheoreticus, internet criticus en de auteur van Zero Comments (2007), Networks Without a Cause (2012) en Social Media Abyss (2016). Hij leidt sinds 2004 het Insitute of Network Cultures aan de Hogeschool van Amsterdam.

-

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam