Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het zijn roerige tijden in de wereld van de inlichtingendiensten. Volgens het voormalig hoofd van de MI6 leven we 'in een tijd die minstens zo gevaarlijk is als de Koude Oorlog.' De wereld is drastisch veranderd: er zijn meer verschillende en onvoorspelbare dreigingen en er is veel meer techniek om mee te spioneren. SPUI25 in Spe vraagt zich anno 2017 af: hoe word ik een spion?

Detail Summary
Datum 13 juni 2017
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

President Trump ontsloeg het hoofd van de FBI nadat hij niet inging op zijn verzoek het onderzoek naar Russische politieke inmenging te stoppen. In Nederland werden Kamervragen gesteld over vermeende activiteiten van Turkse spionnen op Nederlands grondgebied. Klassieke spionnen zoals James Bond lijken inmiddels uitgestorven. Het nieuwe stereotype spion is een digital-native die via sociale media bij radicalen infiltreert en met 300 aanslagen per minuut Chinese hackersgildes terugpakt. Inderdaad rekruteren de AIVD en MIVD veel data-analisten. Verdwijnt fysieke spionage? Of wordt echt vertrouwelijke informatie nog steeds alleen van persoon tot persoon gedeeld?

In dit programma schetsen we geen schrikbeeld zoals in Orwells 1984, maar zoomen we in op het inlichtingenwerk zelf: hoe analyseer je een zee aan informatie? Hoe beoordeel je dreigingspercepties en stel je risicoprofielen op? En wat voor psychologische en lichamelijke capaciteiten moet je hebben om mee te kunnen draaien in deze schaduwwereld?

In dit programma onderzoeken we deze vragen en meer met een divers panel van experts en ervaringsdeskundigen. Persoonlijke verhalen worden afgewisseld met voorbeelden uit de actualiteit, literatuur en cultuur, waar legendarische spionnen zoals de femme fatale Mata Hari al eeuwen tot de verbeelding spreken.

Over de sprekers

Dr. Constant Hijzen doet vergelijkend onderzoek naar Westerse inlichtingendiensten aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 2016 op de verhouding tussen veiligheidsdiensten en democratie. In zijn boek Vijandbeelden bespreekt hij hoe tussen 1912 en 1992 de dreigingspercepties van het Nederlandse inlichtingenbestel werden gevormd. Volgens Hijzen is het publieke debat over veiligheidsdiensten vooral een ‘rituele dans’ die meer om ‘machtsverhoudingen, tradities, conflicten en aanzien’ dan om inhoudelijke zaken gaat. In zijn artikelen voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en De Correspondent stelt hij de parlementaire controle op inlichtingenwerk aan de kaak.

Mr. drs. Willemijn Aerdts is docent-onderzoeker bij het Institute for Global Affairs aan Universiteit Leiden waar zij o.a. de minor Intelligence Studies doceert. Ze was tot 2016 verbonden aan het Ad de Jonge Centrum voor Inlichtingen- en Veiligheidsstudies. Daarnaast heeft ze haar eigen adviesbureau voor veiligheid en beleid. Met scherpe analyses mengt Aerdts zich in het publieke debat rond inlichtingenwerk, zo is het volgens haar goed mogelijk dat er in Nederland ‘meet me halfway’ ontmoetingen tussen het Trump-kamp en Rusland hebben plaatsgevonden. Een introductiecollege over de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat ze gaf voor de Universiteit van Nederland is te zien op: https://www.npo.nl/de-universiteit-van-nederland/18-10-2016/VPWON_1265353.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam