Muziek als medicijn?

In samenwerking met NWO en de Nationale Wetenschapsagenda

18mei2017 20.00 - 21.30

Evenement

Hoe groot is de positieve kracht en genezende werking van muziek? Deze vraag staat centraal in de eerste van een reeks van drie bijeenkomsten rondom de Nationale Wetenschapsagenda. Deze avond gaan hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing, muziektherapeut Evelien Mescher en docent en onderzoekster Susan van Hooren met elkaar in gesprek. Moderatie: Roos Abelman

De vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda

Toen Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, ambassadeurs van de Nationale Wetenschapsagenda, alle Nederlanders in 2015 opriepen om alles wat ze altijd al eens aan ‘de wetenschap’ hadden willen vragen in te sturen, had niemand kunnen vermoeden dat Nederland zo massaal aan deze oproep gehoor zou geven. Er kwamen bijna 12.000 vragen binnen. In een reeks van SPUI25-bijeenkomsten lichten we enkele van deze vragen uit en proberen we om antwoorden te vinden.

Deze eerste bijeenkomst draait om de vraag ‘Hoe groot is de positieve kracht en genezende werking van muziek?’ Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing vertelt welke antwoorden de wetenschap te bieden heeft. Muziektherapiste Evelien Mescher deelt haar inzichten en ervaringen vanuit haar perspectief van de praktijk. En natuurlijk luisteren we naar muziek!

NWO

Over de sprekers

Henkjan Honing studeerde in Utrecht, Stanford en London en is als KNAW-Muller hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft zich doen kennen als een gepassioneerd voorvechter van dit nieuwe interdisciplinaire vakgebied, dat ons fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Het onderzoek van Henk-Jan Honing is door NWO gefinancierd in het kader van de onderzoekprogramma’s Catch en Horizon.

Evelien Mescher is sinds 2008 werkzaam als (neurologisch) muziektherapeut. Na haar opleiding in Nederland heeft zij een studie gevolgd in de Verenigde Staten en volgde ze een internship in Hackensack University Medical Center. Ze werkt binnen de geriatrische revalidatie en ouderzorg bij Vitalis Woonzorggroep in Eindhoven en in de verstandelijk gehandicaptenzorg bij Amarant in Tilburg. Evelien is initiatiefneemster van het Miracles of Music project. Samen met filmmaker Pim Giel en onder andere professoren Henkjan Honing, Erik Scherder en Dick Swaab maakt ze een documentaire over de effecten van muziek(therapie). Zie voor meer informatie www.miraclesofmusic.nl 

Susan van Hooren is lector van het landelijk lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën en hoofdopleider van de landelijke masteropleiding ‘Master of Arts Therapies’. Daarnaast is zijn als universitair docent werkzaam bij de faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit.

Roos Abelman is journalist bij BNR Nieuwsradio en momenteel van maandag tot en met donderdag te horen als presentator van het programma Spitsuur. Ze studeerde journalistiek in Zwolle en haalde haar Masters International Journalism in Edinburgh, Schotland. Roos is al twintig jaar werkzaam als journalist. Eerst als redacteur en daarna als verslaggever, camera-journalist, programmamaker en presentator. Ze heeft twee dochters en woont met haar gezin in Bussum. 

 

 

Bijeenkomstenreeks 'De vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda'

Deze reeks behandelt vragen die Nederlanders willen stellen aan de wetenschap, en die zijn ingestuurd voor de Nationale Wetenschapsagenda.

De reeks bestaat uit de volgende programma’s:

18 mei: Muziek als medicijn?

19 juni: Beschaafd…beschaafder…beschaafdst? Wordt een beschaving altijd maar beter?

27 juni: Jong geleerd is oud gedaan? Over het lerend vermogen van kinderen

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25